もちろん、もうこれが最後の一本

12/15

休肝日

 

 

12/16

今日はゲストを迎えて手巻き寿司パーティです。

江ノ島に上がったホウボウをゲット。

 

 

3枚に下ろして、皮は湯がいて酢の物に。

 

 

中骨とアラは塩焼きに。

 

 

ホウボウは全部美味しいです。

 

 

本マグロ、黒鯛、ホウボウ、サーモン、ホタテ、スルメイカ、真鯵、ツナマヨ

手巻き寿司は美味しいです。

 

 

 

1本目 ドメーヌ ハセ フクイハラ ブラン 2021  2,640円

長野県高山村の白ワイン。

オーナーの長谷さんは、元大手レコード会社のプロデューサーという経歴をお待ちです。

ワインメーカーを養成するワイン学校「アルカンヴィーニュ」の第一期卒業生で、高山村の畑から素晴らしいワインを産み出しています。

生産本数が少なく入手は困難。

あふれるばかりの新鮮な果実味、ピュアな酸ときわめエレガントな口当たり。

長谷さんのワインは本当に美味しいです。

入手は困難です。

 

 

2本目 ミソノ・ヴィンヤード  シャルドネ 2021  5,000円

北海道・与市町で収穫したシャルドネで仕込まれたペティアン。

オーナーの松村さんは、大手総合商社のIT関連部署勤務の経歴をお持ちです。

松村さんもアルカンヴィーニュの卒業生。

ベースのワインは、余市でレストラン・ヨイッテーニを経営する相馬氏が栽培したシャルドネ100%を、天然酵母&無補酸・無補糖で醸造しています。

優しい泡、柔らかい果実味と冷涼な酸、加えて深いミネラル感。

やっぱ、ミソノ・ヴィンヤードも美味しいです。

 

 

3本目 キザンワイン 赤  2004

本日のゲストの「キザンの古酒が飲みたい」とのリクエストに応えて、ワタシのセラーの秘蔵の古酒を抜きました。

これ、びっくり、驚愕です。

19年の熟成を経たとは思えぬ新鮮な赤いフルーツが爆発。

加えて長期熟成の古酒ならではの複雑でなめらかな味わい。

キザンワインのブラック・クイーンの長期熟成のポテンシャルは、前々から話題になっていますが、これほどとは!

すごーく、すごーく、ものすごく美味しい。

 

 

もちろん、もうこれが最後の一本。もう二度と飲めないのか。。。

 

 

 

Dec. 15

No Wine Day

 

 

Dec. 16

I received some guest, who is a wine professional, and had a Temaki-Sushi party.

 

I got very fresh Houbou that went up to Enoshima.

 

I cut them down into three pieces, and the skin is boiled in hot water and vinegared.

The middle bone and alla were grilled with salt.

 

Houbou is delicious.

 

Hon-Maguro, Kuro-Dai, Houbou, Salmon, Scallops, Squid, Aji and tuna-mayo.

 

Temaki-Sushi is delicious.

 

1st Domaine Hase Fukuihara Blanc 2021 2,640 yen

It is a white wine from Takayama Village, Nagano Prefecture.

The owner, Mr. Hase, used to be a producer of a major record company.

He is a graduate of the first batch of ARC-EN-VIGNE, a wine school that trains winemakers, and produces excellent wines from the vineyards of Takayama villages.

Because of the very small product, the wine is difficult to buy.

I felt fresh fruits flavors, pure acidity and elegant mouthfeel.

Mr. Hase’s wine is really delicious.

It is difficult to buy.

 

 

2nd Misono Vineyard Chardonnay 2021 5,000 yen

It is a Petillant made from 100% Chardonnay harvested in Yoichi, Hokkaido.

The owner, Mr. Matsumura, has a background of working in the IT-related department of a major general trading company.

Mr. Matsumura is also an alumnus of ARC-EN-VIGNE.

The base wine is 100% Chardonnay grown by Mr. Soma, who runs the restaurant Yoitteni in Yoichi, and is fermented with natural yeast, no supplementary acid, and no sugar.

I felt very gentle foam, soft fruit flavor and cool acidity, plus a deep minerality.

After all, Misono Vineyard is also delicious.

 

 

3rd Kizan Wine Red 2004

In response to today’s guest’s request to drink Kizan’s old vintage, I pulled out the treasured old vintage from my cellar.

This is astonishing, astonishing!

The fresh red fruit that doesn’t seem to have aged for 19 years explodes.

In addition, it has a complex and smooth taste unique to long-aged old wine.

The long-term aging potential of Black Queen of Kizan wine has been talked about for a long time, but not so much!

It’s amazing, it’s amazing, it’s incredibly delicious.

Of course, this is already the last one.

 Will I ever be able to drink it again?