ウナギ炊き込みご飯

11/27

休肝日

 

 

11/28

今日のお料理。

 

ウナギ炊き込みご飯です。

 

 

赤ワインベースのタレで炊いたご飯と、同じ赤ワインベースのタレで蒸し焼きにした鰻を合わせます。

 

 

簡単なお料理でさが、デラうまです。

 

 

1本目 マルキドボーラン ロゼ 2022  980円

最近おそらく一番よく飲むワインです。

日記的には新鮮味がなく、面白くないと思いますが、ワタシはこのワインが大好きです。

ラングドック産のシラー、グルナッシュ、メルローで造るロゼワイン。

先日飲んだイタリア・ロンバルディアのロゼに似ていますが、こっちの方が、酸がまろやかで口あたりが優しい感じ。

ウナギにぴったり。

 

 

2本目 ベルクール ピノ・ノワール 2022  1,330円

赤はラングドック産のピノ・ノワール。

一時EU内の瓶不足から、ボルドー型の瓶に変更になっていましたが、やっとブルゴーニュ型の瓶に戻りました。

やっぱりピノ・ノワールは、ブルゴーニュ型が似合います。

溌溂としたベリー系の果実味、良く伸びるチャーミングな酸、サラリとした心地の良い口当たり。

とてもエレガントなピノ・ノワールです。

これも、今日のウナギにピッタリでした。

 

 

Nov. 27

No Wine Day

 

 

Nov. 28

Today’s dish.

 

Unagi-Takikomi-Gohan, a steamed rice with eel.

 

It is combined a rice cooked in a red wine-based sauce and an eel grilled in the same red wine-based sauce.

 

It’s a simple dish, but it’s Dela-Uma.

 

 

1st Marquis de Beau Rond Rose 2022 980 yen

It’s probably the wine I’ve been drinking the most lately.

I don’t think it’s fresh or interesting in terms of diary, but I love this wine.

It is a rose wine made from Syrah, Grenache and Merlot from Languedoc.

It’s similar to the Lombardy rose I drank the other day, but this one has a mellower acid and a gentler mouthfeel.

Perfect for eels today.

 

 

2nd bottle Bellecourt Pinot Noir 2022  1,330 yen

The red is Pinot Noir from Languedoc.

At one point, due to the shortage of bottles in the EU, it was changed to a Bordeaux-type bottle, but it has finally returned to a Burgundy-type bottle.

After all, Pinot Noir looks good in the Burgundy type.

I felt rich berry fruits, charming acid that stretches well, and a smooth and pleasant mouthfeel.

It is a very elegant Pinot Noir.

This was also perfect for today’s eels.