蝋ヅケのキャップだから

11/13

今日は手巻き寿司です。

 

相模湾で獲れたチダイを捌きました。

 

 

他にも真鯵とカンパチが相模湾産。

生イクラは自家製。

生メバチマグロ、生本マグロすきみ、甘エビ、生牡蠣、生しらす

 

 

これで4人分、完食しました。

 

 

ワインは、スペイン・ペネデスのオリオル・ロッセールから届いた新商品のサンプルを3種類、試飲を兼ねて頂きました。

 

いずれも自家葡萄園でオーガニックで栽培したブドウで仕込まれた白ワイン。

ピュアな果実味と、際立つミネラル感を持った素晴らしいワインです。

蝋ヅケのキャップだから、きっと亜硫酸無添加か、使っていてもごく少量でしょう。

 

 

オー・ド・パオ 

シャレロ100%。エレガントなフルーツ感あふれる味わい。

 

レンリクエタ 

マカブー100%。品種ならではのはつらつとした酸が弾けます。

 

ヴァレンチノ シャレロ ブリサット

シャレロ100%のオレンジワイン。

カタルーニャでは、白ブドウを醸して造るプリサットというワインがあるそうです。

元祖オレンジワインですね。

優しくふくよかな果実味と、穏やか酸、上品な渋み。これは美味しいオレンジワインですねー。

 

3本とも凄く美味しくて、手巻き寿司にもピッタリでした。

価格のオファーはまだもらっていませんが、特にオレンジワインは買ってみたいです。

でも、やっぱり高いのかな?

 

 

Nov. 13

Today, it’s Temaki-Sushi, a hand-rolled sushi.

 

I prepared Chidai caught in my local Sagami Bay.

 

In addition, Aji and Kanpachi are from Sagami Bay.

Raw salmon Ikura is my homemade.

Raw bigeye tuna, raw tuna sukimi, sweet shrimp, raw oysters, raw whitebait

 

 

This was enough for 4 people, too much enough?

The wine today, we had three samples of new products from Oriol Rossell in Penedes, Spain, which also served as a tasting.

 

All of them are white wines made from grapes grown organically in the estate vineyards.

All of them were wonderful wine with pure fruit and pronounced minerality.

Since it is a wax cap, it is probably sulfite-free, or even if it is used, it will be in a very small amount.

 

 

Eau de Pao

100% Xarel-Lo. Elegant fruity taste.

 

L’Enriqueta Macabeu

100% Macaboo. The perky acid unique to the variety pops.

 

Valentino Xarel-Lo Brisat

100% Xarel-Lo Orange Wine.

In Catalonia, there have been a wine called Brisat, which is made from white grapes making with a maceration method.

 

It’s the original orange wine, isn’t it?

I felt gentle and plump fruits flavor, mild acidity, and elegant astringency.

This is a delicious orange wine.

 

All three were very delicious and were perfect for hand-rolled sushi.

I haven’t received a price offer yet, but I’d like to buy the orange wine in particular.

But is it still expensive?