自家製のイクラ醤油漬け

10/15

今日は手巻き寿司。

 

本マグロ、メジマグロ、スズキ、ホタテ、カツオ、炙りサワラ、スルメイカ、生イクラ

 

 

イクラは生の筋子をほぐして醤油漬けにした自家製です。

 

 

美味しさが違います。

 

 

1本目 ダイヤモンド酒造 シャンテ 下岩崎甲州 2021  2,200円

勝沼の中心地、下岩崎産の甲州で仕込んだ白ワイン。

このヴォリューム感とエレガンス。

恐らくブルゴーニュの白ワインに最もスタイルが似ている甲州です。 

ブドウは低温発酵後、シュールリーを経ているとのこと。

ヨシオ氏が仕込むと甲州もこんな感じになるわけですね。

すごく美味しいです。

 

 

2本目 小布施ワイン Chabudai wine 赤 2022

先日、ダイヤモンド酒造のマスカットベーリーAで造ったちゃぶ台ワインを飲みましたが、小布施のちゃぶ台はベリーアリカントAという日本の交配種で仕込まれています。

どちらのちゃぶ台も、ワイナリーの最低価格の商品ですが、これが素晴らしい。

安いワインでも、いっさいの手抜き、妥協がありません。

豊かな果実味、綺麗に伸びる酸、どこまでもピュアな口当たり。

手巻き寿司にぴったりでした。

 

ダイヤモンド酒造と小布施ワイン、どこか共通するスタイルを感じます。

どっちも素晴らしいです。

 

 

Oct. 15

Today’s dinner was Temaki-Sushi.

 

Hon-Maguro, Meji-Maguro, Suzuki, Scallops, Bonito, Aburi-Sawara, squid, Ikura

 

Ikura is homemade by loosening raw muscle and marinating it in soy sauce.

 

Differs in good taste.

 

 

1st Diamond Shuzo Chanter Shimoiwasaki Koshu 2021 2,200 yen

This white wine is made from 100% Koshu grown in Shimoiwasaki, Katsunuma.

I felt big volume and elegant fruits.

It is probably Koshu that bears the most style resemblance to Burgundy white wine. 

The grapes are fermented at low temperature and then matured by Sur Lie.

When Mr. Yoshio produced Koshu, the style is different from others.

It is very delicious.

 

 

2nd Obuse Wine Chabudai wine red 2022

The other day, I drank Chabudai wine made from Muscat Bailey A by Diamond Shuzo.

Obuse Chabudai is made from Bailey Alicante-A which is a hybrid Japanese grape.

Both chabudai are the winery’s lowest-priced products, but they’re great.

Even though basic wine, there is no cutting corners or compromises.

I felt rich fruits taste, beautiful acid and pure mouthfeel.

It was perfect for Temaki-Sushi.

 

 

I feel that Diamond Shuzo and Obuse Wine have a common style.

Both are great!