セブンシダーズ ワイナリー

6/2

休肝日

休肝日には、ハンバーグをよく作ります。

 

 

これ、美味しいんですよ。

 

 

 

6/4

今夜は十四夜。

庭から見上げた月は、ほぼ満月に見えました。

 

       

 

さて、今日は江ノ島にあがったばかりの新鮮な大きなアジをゲット。

予定を変更して、塩焼きにします。

 

 

枝豆

 

 

天然真鯛、銀鮭、ヒラマサのキウイマリネ

 

 

焼き野菜サラダ

 

 

真鯵の塩焼き

 

 

刺身で食べても凄く美味しい新鮮な魚の塩焼きは最高です。

 

 

1本目 セブンシダーズ ワイナリー デラウエア& ジーガーレーベ2022  3,150円

セブンシダーズは、元フジッコワイナリーの醸造責任者 鷹野ひろ子氏が、富士河口湖に立ち上げた新しいワイナリー。

名前は河口浅間神社の七本杉に由来するそうです。

このスパークリングワインが、記念すべきワイナリーの初リリースです。

勝沼町で収穫されたデラウエア98%とジーガーレーベ2%で仕込まれています。

何も加えず(無補糖・無補酸)で造ったワインを瓶内二次発酵、ドサージュ無しで王冠のまま出荷しています。

キメ細やかな泡、ピュアでキレのあるドライな口当たりの奥に、ツルんとしたブドウの表情が見え隠れします。

うーん、良いワインですねー。さすが、ひろ子さん。

ラベルにはブドウ栽培者の名前が全て記載されるようです。

山梨県の中でも標高が高く、ブドウ栽培には不向きとされてきた河口湖町ですが、温暖化によりブドウ栽培が可能になったとのこと。

自社栽培のブドウは、シャルドネ、ソーヴィニヨン・ブラン、プティ・マンサン、ケルナー、メルロ、プティ・ヴェルド、ピノ・ノワール。

今後がとても楽しみなワイナリーが、またひとつ増えました。

 

 

2本目 マルキドボーラン シャルドネ  2021  980円

鯵の塩焼きには、やっぱり白ワイン。

で、我が家のど定番のマルキのシャルドネです。

混じり気の無いふくよかでピュアな口当たり。

オリーブオイルをたっぷりかけた新鮮な真鯵にぴたっとハマりました。

 

 

Jun. 2

No Wine Day

 

I often cook hamburger steak on the No Wine Day.

 

 

Jun. 3

It was the day before the full moon.

 

I saw the almost full moon from my garden.

 

 

I got a very fresh local Aji.

I baked it with salt.

 

Edamame 

 

Seafood Marinade

 

Vegetables

 

Baked Aji

 

Very good!

 

 

1st Seven Cedars Winery Delaware & Siegerrabe 2022 3150 yen

Seven Ceders Winery is a new winery established by Ms. Hiroko Takano, who is used to be the winemaker in Fujikko Winery in Katsunuma.

The winery is located in Lake Kawaguchiko in Yamanashi, where is located in the foot of Mt. Fuji.

This sparkling wine is the first released product of the winery.

It is made from 98% Delaware and 2% Siegerrabe grown in Katsunuma.

I felt creamy babbles, nice acidity and fine minerals.

Mouthfeel was very dry but also natural and mild.

They planted Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Petit Verdot, Pinot Noir, etc. in their estate vineyards.

I look forward to tasting their estate wine near future.

 

 

2nd Marquis de Beau Rond Chardonnay 2021 980 yen

I wanted to taste some casual white wine for the baked Aji.

Then I chose this my standard one.

I felt pure fruits, good citrus and fine minerals, as usual.

Very good!