蔵邸ワイナリー「WINE DAY 2023」

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川崎市岡上の蔵邸ワイナリーの「WINE DAY 2023」に参加しました。

 

 

自宅から徒歩15分で到着する地元のワイナリー。

ご近所のご縁で、ブドウの収穫や、こういったイベントには毎回必ず顔をだす勝手サポーターです。

 

 

ワタシも収穫したピノ・ノワール 2022 の赤とロゼを試飲。

 

 

野生酵母で醸造した本格派。

濃さこそないですが、ピノ・ノワールならではのチャーミングでエレガントな味わいです。

 

 

オーナー&栽培・醸造家の山田貢さんのミニセミナーも受講しました。

 

 

蔵邸ワイナリーの勝手サポーター仲間の、松尾さん、ローソンさんと記念撮影。

 

 

ワイン業界では大変有名なお二人です。

 

希望者には、明治大学の学生が育てたピノ・ノワールの苗木を配布していました。

 

 

山田さん、楽しいイベントを開催していただきありがとうございます!!

地元にこんな素晴らしいワイナリーがあるなんて、ほぼ奇跡ではないでしょうか?

 

 

さて、今日の夕食は手巻き寿司。

 

 

今日のハイライトは、江ノ島にあがった朝獲れの大きな真鯵。

はじめ見たとき、鯖かと思いましたよ。

 

 

神奈川産真鯵&天然ブリ、沖縄産キハダ、宮城産スズキ、新潟佐渡産銀鮭、長崎産剣先イカ、兵庫産ホタルイカ、ツナマヨ

 

手巻き寿司は最高です。

 

 

 

1本目 ココファーム&ワイナリー 田島川右岸 2021  3,000円

ココファームの自家葡萄畑で栽培・収穫したヴィニュール38%、リースリング・リオン20%、トラミネット16%、アルバリーニョ14%、マルヴァジア12%のブレンド。

ヴィニョールって聞いたことがない品種ですが、アメリカでよく栽培されているフランスの交配種、雨に強いんですって。

ココファームのワインは全て野生酵母。

優しい豊かな果実味に、ふわっとした上品な口当たり。ミネラル感もたっぷり。

いや、美味しいですね。手巻き寿司にぴったりでした。

 

 

2本目 マルキドボーラン ピノ・ノワール 2021  1,170円

前回の手巻き寿司の時と同様に、なにか日本の赤を思ったのですが、適当なのがありません。

で、なんか日本っぽい赤をと思って、このマルキのピノ・ノワール。

南のピノ・ノワールとは思えぬサラッとした軽快な口あたり。

赤いベリー系の果実の酸が弾けます。

いいですね。やっぱこれ。コスパ抜群。

 

 

May 21

I joined in “Wine Day 2023” held by Kuratei Winery, which is the very small winery in Okagami Kawasaki.

I can get there only 15 minutes on foot.

 

Because I want to support the my local winery, I often come here in each case.

 

I tasted the glass of Pinot Noir.

 

You could get the planting stock of Pinot Noir from the estate vineyard.

 

I joined in the wine seminar held by Mr. Yamada, who is the owner & winemaker.

 

It was very nice event.

 

 

Then I came back home on foot and cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

Very good!

 

 

1st Coco Farm & Winery Tajimagawa Ugan 2021  3000 yen

It is made from mainly unique-hybrid grape varieties grown in the estate vineyards.

All of the grapes were fermented by wild yeast.

I felt a lot of fresh fruits, good acidity and fine minerals.

The mouthfeel was very elegant and delicate.

It was very good for Temaki-Sushi today.

 

 

2nd Marquis de Beau Rond Pinot Noir 2021  1170 yen

I was going to choose some Japan red wine at first.

But I couldn’t find a suitable one in my cellar as same as the last time.

Then I tried to choose some red wine similar Japan Wine style.

It is made from 100% Pinot Noir grown in Languedoc.

I felt charming red fruits, good acidity and light tannin.

The mouthfeel was very elegant.

It was very good for Temaki-Sushi today, too.