オリも美味しい

3/5

大分県に上がった天然真鯛を破格でゲット。

 

 

研ぎ立ての出刃包丁で上手に捌けました。

 

 

今日は手巻き寿司です。

 

 

生本マグロ、天然真鯛、真鯵、スルメイカ、ホタルイカ、サーモン、カツオ、ツナマヨ、きゅうり

 

 

かしら、あら、中骨は塩焼きにしました。

 

すごく美味しいかったです!

 

 

 

1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールドブレンド 2021

山梨産の甲州、マスカット・ベーリーA、シャルドネのブレンド。

定期抜き取り試飲を兼ねて抜栓です。

短期間の醸し発酵をしているのですが、リリース当初に比べて色が濃くなっています。

ロゼって言ってもいいかな?

味に酸味が増していますが、口当たりは柔らかです。

 

 

極浅いフィルター処理のため、かなりオリが出てきましたが、オリの部分も美味しく飲めました。

うん、まずまずですね。

手巻き寿司に良く合いました。

 

 

2本目 ラクロワ・グラシオ ピクプール・ド・ピネ 2019 

2本目も白ワインにしました。

ワタシの知る限り、手巻き寿司に一番良く合うと思われるラングドック産の白ワイン。

豊かな果実味、綺麗な柑橘系の産、抜群に心地よいミネラル感。

混じり気のないピュアな口当たり。

何でこんなに美味しいの?だくらい美味しいです。

やっぱり、手巻き寿司にドンピシャでした。

 

 

Mar. 5

I got a very fresh wild Madai with super reasonable price.

I cooked it very well.

 

Then I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

Outstanding!

 

 

1st Chase the Grape Field Blend 2021

It is made from 65% Koshu, 25% Muscat Bailey-A and 10% Chardonnay grown in Yamanashi.

The color has become darker than before.

Also, the taste and flavor has become dense.

I felt nice fruits, sharp acidity and light touch mouthfeel.

There were many sediments but they were tasty.

It was very good for Temaki-Sushi.

 

 

2nd La Croix Gratiot Picpoul de Pinet 2019

I chose this white wine as the second bottle.

With my knowledge, this one is the best wine for sushi.

It is made from 100% Picpoul de Pinet grown in the estate vineyards in Languedoc by organic method.

I felt very pure & elegant fruits, very nice citrus and very fine minerals.

The style is truly pure and elegant.

Why is this such delicious?

It was very, very good for the Temaki-Sushi today.