ワイナリー限定販売のワイン

2/6

休肝日

 

 

2/7

朝から水炊き鍋を仕込みます。

鶏ガラ2羽をコトコト煮詰めて8時間。

 

 

白濁したいい感じの出汁がとれました。

 

 

水炊き鍋、デラうまです。

 

 

 

1本目 マルサン葡萄酒 自家消費用白ワイン

おとといワイナリーで買いました。

近所の農家さんと、自分飲み用に瓶詰めした甲州を譲ってもらいました。

昔ながらのクラシックな仕込みだそうです。

酸化熟成を思わせる濃いめの色合い。

シンプルで心地の良い口当たり。

クラシックな造りでも、火入れをしない生詰なのでブドウ感がたっぷり。

後から果実味と酸がジワジワと出てきましたよ。

今日の水炊き鍋にピッタリでした。

 

 

2本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ プチベルドー 2018 3,080円

これもワイナリーで買いました。

若尾さんが、極少量だけ仕込むワイナリー限定販売の赤ワイン。

自家畑のプティヴェルト(ラベル表記はプチベルドー)100%で仕込まれています。

最初に感じるのは乾いたタンニン。昔に飲んだ良質な若いボルドーを思い出します。

後から控えめながら優雅な果実味、綺麗に伸びる酸。

心地の良いふくよかな口当たり。

やや、これは良いワインですね。

若尾さんならではの、個性的で淑やかな赤ワインです。

水炊き鍋にも良く合いました。

 

 

 

Feb. 6

No Wine Day

 

 

Feb. 7

I cooked dinner, Mizutaki-Nabe.

 

I took a chicken soup boiled chicken bones for eight hours.

 

Very nice!

 

 

1st Marusan Wine Private Koshu

I bought this one at the winery the day before yesterday.

It is made for private use of the winery.

I got it in particular.

It is a classic style of Koshu.

The color was slightly dark.

At first, I felt simple mouthfeel and slight tannin.

Then charming fruits was coming up.

It was very good for Mizutaki-Nabe today.

 

 

2nd Marusan Winery Miwakubo Petit Verdot 2018 3040 yen

I bought this one at the winery, too.

It is the private reserve, only 300 bottles produced.

It is made from 100% Petit Verdot grown in the estate vineyard in Katsunuma.

At first, I felt dry tannins.

I reminded some fine Bordeaux rouge which I had tasted long time ago.

Then I felt quiet-elegant fruits and charming acidity.

I also felt very comfortable mouthfeel.

I was sure that it was a very unique and excellent red wine.

It was very good for Mizutaki-Nabe, too.