11/11
休肝日
11/12
夏を思わせるようなポカポカ陽気。
東京は11月に入ってから、暖かい日が続きます。
雨が一滴も降っていないそうです。
今夜はキムチ鍋にしました。
1本目 アンドレ・ロレール ビュル・ド・ヴィ 2021
多摩 ニュータウンのリカーMORISAWAさんのおすすめで購入。アルザスのビオデナミ、野生酵母、亜硫酸無添加のノンフィルターワインです。
これを飲むのは2回目。前回飲んだ時、とても懐の深いペットナットだと印象的でした。これならキムチ鍋に合うと思って抜きましたが、大正解。
オーセロワ30%、ミュスカ30%、シルヴァネール30%、ゲヴュルツツトラミネール10%のブレンド。
見た目の濁りからは想像できないピュアで優しい自然な果実の風味があふれ出ます。
いや、お見事。
最後にボトルの底に残ったオリが凄いです。
普通の人ならびっくりですね。
2本目 小布施ワイナリー ソガ ペールエフィス クロデカクトー シャルドネ 2020
懐の深いワインを2本目も、と思ってこの白ワインにしました。
長野県高山村で小布施ワイナリーの自家圃場に隣接するカクトー農園で収穫したシャルドネを新樽100%で樽発酵しています。
なんというエレガントなワインなんでしょうか!
新樽発酵ですが、樽の浮いたようなニュアンスは皆無。
極めて上品で心地の良い果実の風味、美しく伸びる酸、穏やかながらどこまでも上品なミネラル感。
なんか、凄いワインですね。
キムチ鍋じゃなくて、もっと高級なプロのお料理と合わせた方が良かったかな?
でも、この懐の深さ、キムチ鍋にもとても良く合いました。
Nov. 11
No Wine Day
Nov. 12
It was a very warm day even though it was in middle November.
I cooked Kikuchi Nabe.
Very good!
1st Andre Rohrer Bulles de Vie 2021
It is made from 30% Auxerrois, 30% Muscat, 30% Silvaner and 10% Gewurztraminer grown in Alsace by biodynamic method.
The grapes are fermented by wild yeast without sulfur and bottled by non-filtered.
It was the second time I had tasted this PetNut.
It is difficult to choose a wine for Kimuchinabe because the soup is hot.
I chose this one because it has a big capacity for foods coupling I think.
Even though the cloudy color, I felt very pure and natural fruits, very fine acidity and so comfortable minerals.
It was very delicious and good for Kimuchinabe.
2nd Obuse Winery Sogga pere et fils Clos de Kakuto Chardonnay
I chose this Chardonnay because it has a big capacity for foods pairing,too.
It is made from 100% Chardonnay grown in Domaine Kakuto in Takayama Nagano.
All grapes were fermented in the new oak casks.
What a elegant wine is this!!
I felt very elegant-comfortable fruits, beautiful acidity and super fine minerals.
I think it is a great wine.
I should taste this one with some excellent dishes.
However, it was very good for Kimuchinabe, as well.