ふらのワイン リースリング & シラー

10/28

休肝日

 

 

10/29

お料理当番。

今夜は、我が家でいうところの居酒屋メニュー。

生牡蠣

 

 

お刺身

 

 

豆腐と搾菜のサラダ

 

 

鶏レバーの赤ワイン煮

 

 

やきとり

 

 

マグロのカマ焼

 

 

ほんと、居酒屋みたいでしょ。

でも家では、居酒屋では飲めない良いワインが飲めます。

 

 

 

1本目 ふらのワイン リースリング 2021

ふらのワインの醸造責任者、高橋さんから頂きました。

富良野で栽培されたリースリングで仕込まれた限定ワイン。

リースリングならではの優雅な果実味に、北海道ならではの鋭角な酸。

高めの残糖がありますが、酸がしっかりしているので食事の邪魔には全くなりません。

や、キレイなワインです。

ピュアで自然な味わいにうっとりです。

 

 

2本目 ふらのワイン シラー 2020

こちらも富良野産シラー100%で仕込まれています。

シラーの栽培は日本では珍しいですが、北海道ではさらに珍しいですね。

もともと温暖な気候のブドウ品種。

で、これはエレガントなシラーです。

凝縮感はありますが、さらりと軽やかな果実味主体の構成。

繊細でチャーミングな赤ワイン。とても良いと思いました

美味しいです。

 

 

Oct. 28

No Wine Day

 

 

Oct. 29

I cooked dinner.

It was a Izakaya-Menu at my home.

Izakaya is a casual Japan style bar.

 

 

Oysters

 

Sashimi

 

Tofu Salad

 

Chicken Liver

 

Yakitori

 

Maguro Kamayaki ( Grilled Tuna Jaw meat )

 

Very good!

 

 

1st Furano Wine Riesling 2021

It is a gift from the winery.

It is made from 100% Riesling grown in Furano Hokkaido.

I felt very elegant fruits, sharp citrus and good minrals.

It had some of sugar content but a very fine acidity made a very nice balnce.

It is very good for foods.

I enjoyed this nice Riesling with Izayaka- Menu today.

 

 

2nd Furano Wine Syrah 2020

It is made from 100% Syrah grown in Furano Hokkaido.

Syrah is unusual grape variety in Japan vineyard.

Especially, I don’t know the Syrah cultivation in Hokkaido except Furano Wine.

Well, It is a very elegant Syrah.

I felt charming fruits, pure acidity and silky tannin.

The taste was light and elegant.

I like this one very much.

Tasty!