10/27
今日は爽やかな秋の一日。
夕食に前菜盛り合わせプレートを作りました。
1本目 ベルクール ブランドブラン NV
すっきりとした泡が飲みたくなって、この南仏産のスパークリングワインを抜きました。
地中海品種のアイレンとマカブーのブレンド。
これ、なんてことないワインですが、なかなか美味しい。
味が無くて、泡も普通で、みんな普通だけど結構美味しい。
変な添加物が入ってないからかな?
2本目 小布施ワイナリー ソガ・ペール・エ・フィス
シャルドネ ノンボワゼ 2021
なんでもない泡の後は、なんか上質な白ワインが飲みたくなって小布施を抜きました。
小布施の自家畑に隣接するドメーヌ・アキオで栽培されたシャルドネで仕込まれています。
美しい果実味が前面に表れるノンボワゼは、ワタシのお気に入り。
この2021年は初めて飲みました。
温かな柑橘系の果実味、豊かな酸、しっかりとしたミネラル感。
曽我さんのワインは、どうしてこんなに美味しいのでしょうか?
実な、実にピュア感があふれるワインです。
Oct. 27
It was a fine Autumn day.
I cooked a starter plate for dinner.
1st Bellecourt Blanc de Blanc NV
I wanted to drink some fresh sparkling wine.
Then I chose this one.
It is made from 60% Airen and 40% Macabeu grown in Languedoc.
It is a light and simple sparkling wine.
The taste isn’t special but tasty.
I like such “non-taste” wine.
I didn’t feel any bad flavor.
Good! Good!
2nd Obuse Winery Sogga pere et fils Chardonnay Non Boise 2021
After the first simple wine, I wanted to taste some fine white wine.
Then I chose this one.
It is made from 100% Chardonnay grown in Takayama Nagano.
I like this pure Chardonnay very much.
I felt rich-clean fruits, aromatic citrus and very fine minerals.
Why Obuse winery produce such fine wine?
I love Obuse!