プチ日本ワイン試飲会

7/19

我が家で、プチ日本ワイン試飲会。

 

お料理は皆んなで手分けしました。

 

相模湾・コショウ鯛、熊本・コチ、宮城・生バチマグロのお刺身

 

 

ゴーヤチャンプル

 

 

地鷄とカリフラワーの唐揚げ

 

 

ジャガイモのコンフィ

 

 

 

 

1本目 キザン スパークリング トラディショナル ブリュット NV

山梨県甲州市塩山地区で収穫した甲州100%を、瓶内二次発酵方式で仕込んだスパークリングワイン。

泡の細やかさ、豊かな果実味、綺麗な酸と、本当に申し分のないワインです。

飲むたびに、やっぱりキザンは凄いね、と皆の意見が一致します。

 

 

2本目 ドメーヌ HACHI hayashi × takeda 2018

長野アルカンヴィーニュのワインメーカー・林忍さんと、勝沼「よひち農園」の栽培家・竹田理子さんのコラボワイン。

ペイザナ中原ワイナリーで委託醸造しています。

このヴィンテージは甲州を主体にデラウェアをブレンド。

これ、初めて飲みます。

醸し発酵のオレンジワインですね、きっと。

複雑で落ち着きのある果実味。リンゴ、パイナップル、グレープフルーツ、ハチミツ、ダージリン…

ほんのりとした渋みと微かな苦味。深い滋味を感じます。

なんか、ラディコンに似てるかな。

飲みやすく親しみやすいラディコンかな?

 

 

3本目 ヴォータノ ワイン 洗馬K4  ピノ・ノワール  2018

長野県塩尻市洗馬地区で収穫したピノ・ノワールで仕込まれています。

これは、素直に美味しいピノ・ノワール。

派手さはありませんが、このバランス感は申し分ありません。

赤いベリーの果実味、上品な酸、心地の良い舌触り。美味しいです。

 

 

4本目 チェイス・ザ・グレープ フィールドブレンド 2021

研修中のワインメーカー、内藤大氏のサードヴィンテージ。山梨県甲府市で混植された甲州とマスカット・ベーリーAにシャルドネを10%ブレンド。

2日間の醸し後に野生酵母、亜硫酸無添加で醸造しています。

8%の低アルコールを感じさせない、豊かなボディ。

心地の良い口当たり。

ワタシは美味しいと思います。

 

 

久しぶりに、このワインを飲みながら、酔っぱらいの短い動画をアップしました。

 

404 NOT FOUND | Relax Wine
リラックスワイン ピュアでナチュラル 自然な味わいを大切に 本当の美味しさでリラックス

 

ああ、すみません。なんの情報もないムダな動画ですから、ご覧になる方は自己責任でお願い出来れば幸いです(汗;。

 

 

Sep. 19

I held a private Japan wine tasting party at my home.

 

We shared to cook dinner.

 

Sashimi

 

Goya Chample

 

Fried Chicken and Pitato

 

 

1st Kizan Sparkling Traditional Brut NV

This sparkling wine is made from 100% Koshu grown in Enzan Yamanashi by Champagne method.

I felt smooth babbles, rich fruits and beautiful acidity.

It is a truly delicious sparkling wine.

I love Kizan!

 

 

2nd 

It is a collaboration project wine by Ms. Hayashi, who is a winemaker, and Ms. Takeda, who is a grape grower.

It is made from Koshu and Delaware grown in Yamanashi.

The grapes were macerated before the fermentation.

Well, it is an orange wine.

I felt a decent mouthfeel and very complex fruits flavor.

Also, I felt light tannin and very slight better.

I felt something similar taste and flavor of Radicon.

This one might be a little Radicon.

 

 

3rd Votano Wine Seba K4 Pinot Noir 2018

It is made from 100% Pinot Noir grown in Shiojiri Nagano.

It was a very tasty Pinot Noir.

It is not outstanding but is very well-balanced.

I felt very charming red berries, elegant acidity and comfortable mouthfeel.

Very good!

 

4th Chase the Grape Feild Blend 2021

It is the third vintage of Mr. Dai Naito, who is a winemaker in training.

It is made by mix cultured of Koshu and Muscat Bailey-A grown in Kofu with a little Chardonnay grown in Katsunuma. 

The all grapes were macerated in two days before the fermentation.

Then grapes were fermented by natural yeast.

Even though the 8% low alcohol, I felt a rich body, rich fruits and comfortable mouthfeel.

I think it is a very good wine.