8/26
休肝日
8/27
お料理当番。
枝豆
マグロ頭肉とカツオのお刺身
カツオのタタキ風カルパッチョ
トッピングはシャインマスカットです。
鰻炊き込みご飯
赤ワインと醤油で炊き込む鰻ご飯。
いまマイブームです。
レシピはここにあります。
1本目 トゥルクハイム シルヴァネール 2019 1,620円
アルザス産のリラックスワイン。
豊かな果実味と上品な酸。
透明感のあるピュアでおだやかな飲み口。
シルヴァネールって“のっぺらぼう“なワインになりがちですが、これは心地よいフルーツ感がいっぱいです。
お刺身にも、鰻ご飯にもピッタリでした。
2本目 マルキドボーラン シラー 2020 930円
なんだか鰻を食べてたら、なんだかしっかりとした赤ワインが飲みたくなって抜きました。
濃厚な果実味、メリハリのある酸と渋み。
濃い目のワインですが、後味はサラリとすっきり。
オフフレーバーは一切ありません。
鰻ご飯に良く合いましたよ。
Aug. 26
No Wine Day
Aug. 27
I cooked dinner.
Edamame
Sashimi
Bonito Carpaccio
Unagi Gohan ‘ Steamed Rice with Grilled Eel’
Very delicious!
1st Turckheim Sylvarner 2019 1620 yen
It is made from 100% Sylvarner grown in Alsace.
I felt good fruits and elegant acidity.
The style is very pure and natural.
Sylvarner often become a simple taste wine but this one has many nice characters.
It was very good for both sashimi and Unagi Gohan.
2nd Marquis de Beau Rond Syrah 2020 930 yen
It is made from 100% Syrah grown in Languedoc.
While I am eating unagi, I wanted to taste some full-bodied red wine.
Then I chose this one.
I felt concentrated fruits, nice tannin and good acidity.
The color and taste was dark but the mouthfeel was elegant.
I didn’t feel any off-flavor.
It was very good for Unagi Gohan.