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神戸ワインから、新商品のサンプルが届きました。
昨年ワタシも参加した、白鶴酒造のワインプロジェクトのサンプルです。
では、早速飲んでみましょう。
1本目 神戸レゼルバ 無濾過シャルドネ 2021 3,500円(予価) サンプル試飲
白鶴酒造のスタッフが昨年、神戸ワインの契約圃場で栽培したシャルドネで仕込んだ白ワイン。
ワタシもコンサルタントとしてこのワイン造りに参加。
4月から誘引、芽かき、摘果、収穫と、毎月畑に入って作業をしました。
8月中旬の記録的な長雨でブドウは大きなダメージを受けましたが、厳しい選果を行い健全なブドウだけを醸造。
亜硫酸を最小限に抑え低温発酵を経て、無濾過でボトリングしています。
無濾過由来のやや濁りのある色合いからは、とても想像ができないピュアでクリーンな口当たり。
柑橘系の透明に伸びる酸と心地の良い複雑なフルーツ感が印象的。
キレのあるミネラル感、ボトルの底のオリもいい感じです。
これ、頑張った甲斐がありました。
手前味噌になるかもしれませんが、すごく良いワインに仕上がったと思います。
製造本数は約1,000本。厳しい選果を行った結果、当初の予定の半分しか出来ませんでした。
9月に発売の予定です。
2本目 神戸レゼルバ カベルネ・ソーヴィニヨン クレレ 2021 3,500円(予価) サンプル試飲
神戸ワインの園内自社圃場で、白鶴酒造のスタッフが栽培したカベルネ・ソーヴィニヨンで仕込んだクレレ(ロゼ)です。
シャルドネ同様、ワタシもブドウの栽培から仕込みまで関わりました。
カベルネも長雨のダメージで腐敗果が大量に発生。
白鶴スタッフの人海作戦で手作業で健全果のみを集め、手絞りで得た果汁を亜硫酸無添加で醸造しています。
眼にも鮮やかなクリムゾン・カラー。
心地の良い果実の風味、カシスを思わせるフレーバー、穏やかでも存在感のある酸に、ほのかな渋みがアクセント。
ワイン好きの人ならきっと分かる良質なカベルネ・ソーヴィニヨンの風味がしっかりと表現されています。
これ独特、とてもユニーク。繊細な風味を生かすため濾過を最小限に抑えているので、すでに酒石がでています。
カベルネはさらに少なくて生産量は約300本。
こちらも9月に発売開始の予定です。
楽しみです。
Aug. 14
I received sample wines from Kobe Winery.
They are the bottles of Hakutsuru Sake brewery project.
I tried to taste them.
1st Kobe Reserva Chardonnay Non-Filtration 2021 3,500 yen Sample Tasting
It is made from 100% Chardonnay grown in Kobe Hirano Vineyard by the staff of Hakutsuru Sake Brewery, which is the biggest sake brewery in Japan.
I have joined in the project as the wine consultant.
I went to the vineyard and winery every month from April and work hard there.
The grapes had a big damage because of the record rainfall in the middle August.
However, we selected only good grapes very, very strictly.
These grapes were fermented by cold temperature with very little sulfur and bottled by non-filtration.
The looks was turbid because of non-filtration but the taste was very pure and clean.
I was impressed in very comfortable fruits and very nice citrus.
I like this complex flavor and good minerals very much.
Thanks of our very big efforts, we could get very fine Chardonnay wine.
Only 1,000 bottle produced.
The release is expected the middle September.
2nd Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet 2021 3,500 yen Sample Tasting
It is made from 100% Cabernet Sauvignon grown in the estate vineyard in Kobe Oshibe-Tani by the staff of Hakutsuru Sake Brewery.
I was in charge of the grape growing and wine making as well as Chardonnay.
There were a lot of damaged grapes because of huge rainfall.
Many staff of Hakutsuru worked very hard for the grape selection.
Only very fine grapes were pressed by hand and fermented without sulfur.
I saw the beautiful crimson color.
I felt beautiful fruits, nice acidity, slight tannin.
I also felt the typical character of Cabernet Sauvignon.
The taste and flavor were very unique and interesting.
Only 300 bottles produced.
The release is expected the middle September, as well.
Please expect it!