ブドウ酒の神様

6/3

休肝日

 

 

6/4

お料理当番。

今日は一品のみ、地中海風チラシ寿司。

 

 

 

天然本マグロ、天然真鯛、ホタテ、生シラス、プチトマト、レモン、バジル、松の実、スプラウト

 

ひさしぶりに作りましたが、すごーく美味しかったです。

 

 

で、今日も締めに、フルーツとブリー。

 

 

 

1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールド・ブレンド 2021  2,650円

山梨県産の甲州とマスカット・ベーリーAに少量のシャルドネをブレンド。

2日間の醸しを経て、野生酵母で発酵。

アルコール度数8%とは思えないしっかりとしたボディ、きれいな酸。

ビオワインではありませんが、そんなニュアンス。

オレンジワインっぽくもあります。

個人の感想ですが、けっこう美味しいです。

 

 

2本目 濱田ヴィンヤード バッカス 2020年  4,300円

北海道・三笠の自家葡萄畑で無農薬栽培をしたバッカスを、岩見沢の10Rワイナリーで委託醸造。

バッカスはドイツ系ブドウ品種。

その甘いアロマから、甘口に造られることが多いのですが、これは辛口白ワイン。

甘いアロマを感じますが、味わいはしっかりとしたボディ、心地良い酸とミネラル感。

本格的なファインワインです。

で、やっぱ10Rっぽさがあります。

なんか、こう、真綿にくるんだような、ふわっとしたエレガンス。

なんとも言えない上質感があります。すごく美味しいです。

いや、このワイン、ブドウ酒の神様(バッカス)が宿っているんじゃないかな?

 

 

Jun. 3

No Wine Day

 

 

Jun. 4

I cooked dinner.

 

Chirashi-Sushi a la Mediterranean

 

Very good!

 

After the dinner, I had some fruits and cheese, as well.

 

 

1st Chase the Grape Field Blend 2021  2650 yen

It is made from Koshu and Muscat Bailey-A with a little Chardonnay grown in Yamanashi.

After two days maceration, it was fermented by wild yeast.

Even though a low alcohol, 8%, I felt rich body, nice acidity and minerals.

It is not a “BIO” wine but I felt such natural taste.

I also felt the nuance of some orange wine.

I like this one very much.

 

 

2nd Hamada Vineyard Bacchus 2021  4300 yen

It made from 100% Bacchus grown in the estate vineyard in Mikasa.

Then it was produced at 10R Winery in Mikasa.

Bacchus is a Garman grape variety, which has the character of sweet aroma.

Bacchus usually becomes a sweet wine but this one is dry white wine.

I felt sweet aroma at first.

Then I felt rich fruits, fine acidity and comfortable minerals.

The style is very elegant, pure and natural.

A lot of wine professional will be surprised at the quality of this one.

Bacchus becomes such high quality fine wine!

Amazing! Amazing!