リラックスワインから新登場

5/18

関西出張あけは、いろいろな案件が入ってきて多忙を極めました。

最近いつになく、バタバタとした一日。

 

今日のお刺し身

 

 

天然真鯛、天然カンパチ、新島産アオリイカ、キハダマグロ

おいしい!

 

 

1本目 チェイス・ザ・グレープ フィールド・ブレンド 2021  2,800円

来週発売開始となるチェイス・ザ・グレープの第3弾。

チェイス・ザ・グレープは、修行中のワインメーカー 内藤 大氏が仕込む試験醸造ワイン。

オーストラリア・ヤラヴァレー、南アフリカ・ステレンボッシュに続く3回目のリリースです。

今回は勝沼のマルサン葡萄酒で委託醸造した“醸し白ワイン”。

山梨県甲府市で混植栽培された古木の甲州とマスカット・ベーリーAに、少量の勝沼産のシャルドネをブレンドしています。

収穫したブドウは2日間のマセラシオンを経て野生酵母で発酵(20%樽発酵)。

ステンレスタンクで6ケ月の熟成後、ごく少量の亜硫酸を添加し、無ろ過・無清澄でボトリング。

ワインの味わいは実にピュアでナチュラル。

アルコール度数の低さにも関わらず、ふくよかな果実味とキレイな酸が印象的です。

醸しをしているのでオレンジワインのニュアンスもあります。

これ、美味しいです。

ちなみに、daimajoさまは、「すごーく、とっても美味しい!」とおっしゃっています。

いくつになっても我が子は特別なんでしょうね。

 

 

2本目 濱田ヴィンヤード シャルドネ 2020  5,500円

何度かこの日記でも取り上げてきた濱田ヴィンヤードの2020年ヴィンテージが、リラックワインから新発売になりました。

濱田ヴィンヤードは北海道・三笠地区で注目のワイナリー。

オーナーの濱田夫妻は二人とも医学部卒のドクターという異色の経歴を持ちます。

山崎ワイナリーに隣接する自社畑で栽培したブドウを野生酵母・亜硫酸無添加で醸造。

奥行きの深い果実味、北海道ならではの綺麗に伸びる酸、抜群のミネラル感。

ピュアでナチュラル、さらには飛びぬけたエレガンスを感じます。

 

偉大なブルゴーニュの白ワインを彷彿させるスケールの大きなワインです。

これ、ブレーク前の今のうちに買っておいた方がいいと思います。

素晴らしいシャルドネです。間違いなく、とびぬけたワインです。

すでに、日本のトップクラスのシャルドネだと思います。

シャルドネ2020年の生産本数は 1,323本。

 

 

May 18

I was very busy today after the business trip to Kobe.

I was so tired.

 

 

1st Chase the Grape Field Blend 2021 2800 yen

This is the third vintage of Chase the Grape, which is the test wine making by Mr. Dai NAITO, who is studying the wine making.

The first vintage is Sauvignon Blanc in Yarra Valley Australia and the second vintage is Chenin Blanc in South Africa.

This one is a macerated white wine made in Japan.

It is made from the mixed cultivation vines of Koshu and Muscat Bailey-A with a little Chardonnay grown in Yamanashi.

The grapes were macerated for two day and fermented by wild yeast.

After 6 months maturing, it was bottled by non-filing and non-filtered.

The taste is very pure and natural.

Even though a low alcohol, I felt very rich fruits and clean acidity.

It has the nuance of some orange wine.

I am sure it is a very fine Japan wine.

 

 

2nd Hamada Vineyard Chardonnay 2020  5500 yen

It is the release Japan wine from Relax Wine.

It is  the third vintage of the winery.

Mr. Hamada, the owner of the vineyard, used to be a doctor.

After his long carrier, He quit doctor and started a grape growing in 2013.

It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyard in Mikasa Hokkaido.

The grapes are fermented by wild yeast without sulfur.

 

I felt marvelously concentrated fruits aroma, fabulously elegant acidity, tremendously comfortable mineral and very long after taste.

I felt as if I were tasting some great Burgundy white wine.

I am sure again that this one is one of the top Chardonnay wines in Japan.

If you are interested in Japan wine, you must buy this one.

Total product is 1323 bottles.