神戸ワインと白鶴酒造のコラボ・ワイン造り

5/17

今年もやります。神戸ワインと白鶴酒造のコラボによるオリジナルワインの試験醸造。

 

 

神戸ワインの畑で葡萄の栽培から、ワインの醸造・販売まで、白鶴酒造のスタッフが行うというプロジェクトです。

 

 

ワタシはこのプロジェクトにコンサルタントとして参加して、昨年は600本のシャルドネと200本のカベルネ・ソーヴィニヨンを造りました。こちらは、間もなく販売開始です。

 

 

さて、今年のスタートとなる一回目の作業。

ブドウの芽かきと誘引を行います。

神戸市西区印路地区の神戸ワインの契約農園に集合しました。

 

 

向かって右から白鶴酒造・研究スタッフの下司さん、神戸ワインのワインメーカー山口さん、白鶴酒造マーケティング担当の清水さん。

若い女性スタッフと一緒の作業は、ちむどんどんします。

 

 

今年は信濃リースリングとシャルドネです。

印路生産組合の代表理事の萩原さんの指導で作業を行います。

 

 

芽かき作業は難しいですねー。うっかり必要な蕾を落としたり、梢をポキっと折ったりして。。。

 

 

ごめんよー、ブドウ達。

 

 

お昼は焼肉定食。

 

 

パワーを付けて午後からは、農業公園のカベルネ・ソーヴィニヨンの作業です。

 

 

昨年は記録的な雨の多さで、満足のいくブドウが収穫出来ませんでしたが、今年はリベンジなるでしょうか?

 

 

 

最後はワインのテイスティング。

 

 

 

昨年仕込んだシャルドネとカベルネ・ソーヴィニヨンの試飲です。

 

 

思いのほか、良いワインに仕上がっていて、ホッとしました。

 

 

神戸ワインの試験醸造ワインもテイスティングしました。自園の圃場で試験栽培しているブドウを山口さんが仕込んだ「雨上がりシリーズ」です。

 

 

荒削りなところもあるものの、ピュアな果実味と存在感のある酸が印象的。

とても筋の良いユニークなワインばかりでした。

残念ながら、生産本数が少なく一般販売はしていないそうです。

 

 

プロジェクトのキックオフの会。今年も貴重な経験をいたしました。

今年も美味しいワインが出来ますように。

 

 

予定を全て終了し、新幹線で帰宅しました。

おつかれさまでしたー。

 

 

May. 17

It was the kick off day of the collaboration wine making project with Kobe Wine and Hakutsuru Sake Brewery.

I am a member of the project as a consultant.

 

It is the second vintage.

We produce 600 bottles of Chardonnay and 200 bottles of Cabernet Sauvignon last year.

 

 

We gathered at Inji vineyards in the morning.

 

We worked for the new buds and vine tops control for Chardonnay and Shinano-Riesling at the vineyards.

 

It is a difficult working for me.

I made a lot of mistakes.

 

I must apologize to grapevines.

 

 We had a nice Yakiniku BBQ lunch near the vineyards.

 

Then we moved to the estate vineyards of the winery and work for the vines of Cabernet Sauvignon.

 

After the vineyard working, we have a wine tasting.

 

We tried to check our first vintage wines.

Both Chardonnay and Cabernet were very good.

You can expect this first release in June.

 

We also tasted the test products of the winery.

They produced several grape varieties with very small lot.

 

All of them were very pure and unique.

I am looking forward to tasting the other vintages, as well.

 

It was very nice to join the kick off party today.

 

Thank you very much!