町田ぼたん園

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良いお天気に誘われて、地元の町田ぼたん園に出かけました。

 

 

ここにはボタン(約330種類1700株)とシャクヤク(約60種類600株)が植えられていて、GW期間には大勢の来客が訪れます。

 

 

開花のピークは過ぎていましたが、それでもまだ色とりどりの花が咲いています。

 

 

 

綺麗です。実に見事です。

 

 

 

近くの七国山では菜の花が咲き乱れていました。

 

 

とても気持ちの良い楽しい散策でした。

 

 

夕食に一品だけ前菜を担当しました。

キウイのカプレーゼ

 

 

トマトの代わりにキウイフルーツを使ったカプレーゼです。

最近はやりの料理だそうです。なるほど、美味しいですね。

 

 

 

 

1本目 ミソノ・ヴィンヤード デラウエア 2021  2,500円

ミソノ・ヴィンヤードは、北海道・余市でヴィニュロン松村宗雄氏が2019年から開墾する6ha の葡萄園。

2年目のリリースはナイアガラに加えて、このデラウエアが登場しました。

自家農園で有機栽培した古木のデラウエアを、野生酵母・亜硫酸無添加で10日間のマセラシオン。

その後、瓶内二次発酵、オリ引き無しのオレンジ・ペティアンです。

豊かな果実味、しっかりとした酸。

残糖度はごく僅かですが、甘いブドウのフレーバーとキレイな泡があいまって、とてもチャーミングな口当たりを感じます。

とてもユニークな美味しさ。キウイのカプレーゼにピタッとはまりました。

 

 

2本目 ルバイヤート 甲州かろやか 2020  1,980円

勝沼の新田商店で購入。

勝沼・祝地区収穫の甲州を、野生酵母・無補糖で醸造した限定品です。

アルコール度数は10.5%と低めですが、しっかりとしたボディを感じます。

いや待てよ。無補糖の甲州で10.5%のアルコールって、収穫時のブドウの糖度が20度を超えていますね。

うわあ、完熟甲州ですね。甲州の糖度ってなかなか20度を超えることははずです。

果実味が豊かで、酸もしっかり。ほどよいミネラル感もいい感じです。

名前は「かろやか」ですが、芳醇な味わいです。

「甲州・芳醇」に改名してはいかがでしょうか?

ちなみにこのワインの商品企画を担当したのは、大村春夫さんの息子さん、大村澄也さんらしいです。

若い醸造家の感性って、やっぱり良いですねえ。

 

 

May. 8

It was a very fine day.

I went to Machida Peony Garden.

The peak of bloom has already passed but there were still a lot of peony flowers.

 

They were so beautiful.

 

 

I also saw a lot of field mustards in full bloom on the hill near the park.

 

It was a so nice walking.

 

 

I cooked one dish for dinner.

 

Gold Kiwi & Mozzarella

 

I change the tomato to kiwi.

It was so nice.

 

 

1st Misono Vineyard Delaware 2021  2500 yen

Misono Vineyard is a new winery in Yoichi Hokkaido established in 2019.

This one is the second release vintage of the winery.

It is made from 100% Delaware grown in the estate vineyard by organic method.

It is fermented by wild yeast without sulfur non-added sugar with grape skins and seeds.

The second fermentation is made in the bottle.

I felt charming red fruits, good acidity and elegant babbles.

The mouthfeel is very charming.

I is sure that this one is a very fine Orange- Petillant.

 

 

2nd Rubaiyat Koshu Karoyaka 2020  1980 yen

Rubaiyat is the old family winery in Katsunuma Yamanashi.

It is made from 100% Koshu grown in Iwai vineyards in Katsunuma.

It is fermented by wild yeast without sugar.

“Karoyaka” means a light style in Japanese but I felt a very fine body.

I also felt delicious fruits, good acidity and fine minerals.

This wine is produced by Mr. Sumiya Omura, who is a young winemaker and the 5th generation of the family.

He did a very good job.

Only 1468 bottles produced.