4/2
お料理当番。
カツオとホタルイカのマリネ
ワタシの主食はホタルイカです。
グリーンサラダ
ポークヒレ肉とリンゴのソテー 赤ワインソース
上出来です。
1本目 アウダシア シュナン・ブラン NV サンプル試飲
南アフリカ・西ケープ州産のシュナン・ブラン 100% で仕込まれた白ワイン。
南ア特産のルイボスティーの抗酸化力に注目し、亜硫酸の代わりにルイボスの茎を醸造タンクの中に入れて造った亜硫酸無添加ワインです。
厚みのある密度の高い果実味、ピュアな酸、ミネラル感もたっぷり。
濃厚なフルーツ感は特筆もの。亜硫酸無添加ならではの優しく柔らかな口当たりも印象的です。
無添加ワインにありがちなオフ・フレーヴァーは皆無。
ピュアで自然な飲み口があふれ出ています。
インポーターは静岡のお茶屋さん、ティーライフ。
楽天で一番ルイボスティーを販売している会社です。
なるほど、ルイボスつながりなんですね。
2本目 ミソノ・ヴィンヤード ピノ・ノワール 2020 サンプル試飲
昨日飲んだペティアンのミソノ・ヴィンヤードが、ほんの僅かだけ収穫した栽培2年目のピノ・ノワールを試験醸造(60本)したサンプルです。
有機栽培したブドウを、天然酵母・亜硫酸無添加で発酵。
ボトリング時に20 ppmだけ亜硫酸を添加しているそうです。
日本のピノ・ノワールとは思えぬ濃厚なスミレ色。
プルーンを思わせる黒い果実のアロマ、余市らしい細くても息の長い酸、しっかりとしたタンニン。
瓶内でMLFが起きているのでしょうか、細かい微量の泡が立ち上がります。
亜硫酸無添加発酵とは思えない澄んだ綺麗な口当たり。
豆・野菜・過剰なミントといったビオのピノ・ノワールにありがちなオフ・フレーバーは皆無です。
いや、これ、正統派ピノ・ノワールです。中長期の熟成も期待できるかも、です。
これまで飲んだ日本のピノ・ノワールのいずれにも該当しないオーソドックスなスタイル。
ちなみに栽培3年目の2021年は、約300本分のピノ・ノワールの収穫があり、岩見沢の10R ワイナリーで醸造しています。
いや、これは楽しみです。すごーく楽しみです。
Apr. 2
I cooked dinner.
Marinated Bonito & Hotaruika
Green Salad
Pork & Apple Saute
Very good!
1st Audacia Chenin Blanc NV Sample Tasting
This white wine is made from 100% Chenin Blanc grown in Western Cape, South Africa.
It was fermented without sulfur.
It was fermented with Rooibos, a popular tea in South Africa, instead of sulfur because Rooibos has a strong antioxidant ability.
I felt very rich fruits, pure acidity and fine minerals.
Especially, I was impressed in the very dense fruits.
I didn’t feel any off-flavor, which non-sulfur wine often had.
It is a very good Chenin Blanc.
Tasty! Delicious!
2nd Misono Vineyard Pinot Noir 2020 Sample Tasting
This Pinot Noir is a test producing wine made from 100% Pinot Noir grown in the estate vineyard in Yoichi Hokkaido by organic method.
The vines are two years old. The harvest was very small.
Only 60 bottles are produced.
The wine is fermented by wild yeast without sulfur.
Only 20 ppm sulfur was added when bottling.
Amazing! It is a very orthodox style of the fine Pinot Noir.
The color is violet dark, which is a rare style in Japan wines.
I felt charming black berries like a prune, beautiful-delicate acidity and solid tannin.
I felt slight babbles because of probably MLF.
The taste is very clean pure and natural.
I didn’t feel any off-flavor, which non-sulfur wine often had.
I am sure that it is a very fine Pinot Noir.
The winery produced 300 bottles of Pinot Noir in 2021.
I am really excited them!!