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今日はバレンタインデー。
バレンタインデーといえば、手巻き寿司ですね。
本日のスペシャルは、北海道産天然の殻付きホタテ貝。
ホタテ貝は珍しくないですが、天然のホタテ貝はなかなか見ないです。
他には山口・天然本マグロ、相模湾・タチウオ、熊本・真鯵、石川・スルメイカ、ノルウェー・サーモン、三重・真鯛、ツナマヨ
天然ホタテ貝、やっぱり全然違います。
臭みが全くなく甘い! びっくり!!
1本目 小布施ワイン ソッガ・ペール・エ・フィス ソーヴィニヨン・ブラン オルディネール 2020
信州高山村のドメイヌ・カクトーで栽培したソーヴィニヨンブランで仕込んだ小布施のソーヴィニヨン・ブラン。
溌溂とあがるアロマ、甘美なフルーツ、キレイに伸びる酸、抜群のミネラル感。
どこまでもピュアで自然な風味。
これ、現在ワタシの知る限りで、最高の日本産ソーヴィニヨン・ブランの一つ。
2,000円台で買えるソーヴィニヨン・ブランとしては間違いなく日本一。
いや、世界レベルでも最高クラスだと思います。
もう、手巻き寿司には合いすぎて涙がでます。
2本目 キザンセレクション メルロ プティヴェルド 2019 2,300円
山梨県・塩山地区周辺で収穫したメルロ75%とプティヴェルド25%のブレンド。
やや、これも美味しい。
前に飲んだ時、開栓直後に還元的なニュアンスがありましたが、今日はほとんど感じません。
きれいな熟成の結果ですね。
なめらかで、しなやか。押しつけがましさのない自然な風味。
しっかりとしたボディを持ちながら、味わいはどこまでもエレガント。
いや、美味しいです。
手巻き寿司とワインは、やっぱ最高です!!
Feb. 14
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
I enjoyed the sushi dinner on Valentine’s Day.
1st Obuse Winery Sauvignon Blanc Ordinaire 2020
I wanted to taste some very fine wine。
Because Temaki-Sushi today was very nice.
It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in Kakuto Vineyards in Takayama Nagano.
It is an amazingly tasty Sauvignon Blanc.
I love the crispy aroma, deep-elegant fruits, very fine citrus and impressive minerals.
The style is outstandingly pure and natural.
I think it is one of the best Japan Sauvignon Blanc.
It is the best Sauvignon Blanc in this price range in Japan, or in the world.
2nd Kizan Selection Merlot Petit Verdot 2019 2300 yen
It is made from 75% Merlot and 25% Petit Verdot grown in Enzan Yamanashi.
Well… This red was so delicious, too!
Before I tasted this one, I felt some reductive flavor at the first taste.
But I didn’t feel any such reductive nuance anymore.
It showed a very beautiful mature taste.
I felt very dense fruits, elegant acidity, silky tannin and comfortable after taste.
It has a good structure but has also very elegant face.
Delicious! Delicious!