どうぞ良いお年をお迎えください

12/30

休肝日

 

 

12/31

大晦日です。

今年も色々なことがありましたが、無事に一年を過ごすことができたこと感謝です。

 

年も押し詰まったころ、神戸からサンプルワインが届きました。

ワタシがコンサルタントを務める白鶴酒造が、神戸ワインの自家葡萄園で栽培したカベルネ・ソーヴィニヨンです。

 

 

 

樹の選定(4月)

 

 

芽かき(5月)

 

 

誘引(6月)

 

 

収穫(9月)

 

 

 

 

プレス・搾り(9月)

 

 

 

とブドウに関わり、またワインのスタイルの設計にも関わってきました。

 

 

 

で、目にも鮮やかなクレレが出来上がってきましたよ。

亜硫酸無添加で発酵、リンゴ酸をそのまま残して、できるだけ自然に醸造をしています。

 

どれどれ。。。

おお、ながしま!

鮮やかな朱色、味わいはまさにピュアでナチュラル。

赤い果実の酸がとても印象的、キレのある味わいですが、どこか優しい口当たり。

 

 

自分が深く関わってきたワインなので、かなり手前味噌かもしれませんが、これとても良く出来たワインです。

収穫期に長雨が続き、大きなダメージを受けたあのブドウから、よくぞこんなに美味しワインができたものです。

 

発売は、来年の初春くらいを予定しています。

まだ名前も値段も決まっていません。

リラックスワインからも発売します。ぜひお楽しみに。

 

 

ペログビワイン日記、今年もお引き立てをいただき誠にありがとうございます。

皆さん、どうぞ良いお年をお迎えください。

 

 

Dec. 30

No Wine Day

 

 

Dec. 31

I received a bottle of sample wine from Kobe Wine.

It is a Clairet wine made from 100% Cabrnet Sauvignon grown in the estate vineyards.

All of the vines were took care by the members of staff of Hakutsuru Sake Brewery.

 

I have been involved the grape growing and the wine making as the consultant.

 

 

I was so happy to receive this sample wine.

 

I saw a brilliant red color.

The taste is very pure and natural.

I felt charming red berries, fine fruits acidity and elegant mouthfeel.

 

Very nice! Very nice!

 

It was really difficult vintage because of the long rain at the harvest term.

Even though such hard situation, we could produce such fine wine.

 

The wine name and the price has yet to be decided.

It will be released in next early spring.

Please expect it!

 

 

It is New Year’s eve today.

I wish you all a pleasant and Happy New Year!