年に一度の “鶏を焼く日”

12/23

休肝日

 

 

12/24

今日は年に一度の我が家の “鶏を焼く日” です。

諸事情により開催の危ぶまれた今年の“鶏を焼く日”ですが、3人のみの少人数で開くことになりました。

前菜は、毎年ワタシが担当します。今年は盛り合わせプレートです。

 

 

プロシュート、サーモンマリネ、ホタテのソテー、チーズ、トマト、スナップエンドウ、

ナッツ、プルーン

 

 

鶏を焼くのはdaimajoさま。

 

 

今年も上手に焼けました。

 

 

とっても美味しい!

 

なぜかdaimajoさまは、ケーキも焼きます。

 

 

 

ケーキも美味しかったです。

 

 

 

1本目 チェスコン プロセッコ NV  1,650円

鶏を焼く日は、毎年必ずスパークリングワインを抜きます。

理由はわかりません。

今年は、アルベルトのプロセッコです。

やさしい泡と、香ばしいフルーツ感があふれる一本。

前菜のプレートを引き立てました。

 

2本目 ラ・クロワ・グラシオ ル・シャン・デ・ドリア・ブラン 2017  4,200円

ワタシがリラックワインの中で、最も好きな白ワインだというピクプール・ド・ピネを造るラ・クロワ・グラシオのトップキュヴェです。

自家葡萄園で有機栽培されたルーサンヌ100%をドリア(アンフォラに似た甕)で仕込んでいます。

なんでこんなに美味しいんだろう? ってくらい美味しいんです、これが。

優雅な果実の風味、上品な酸、抜群に心地よいミネラル感。

やっぱりラ・クロワ・グラシオは素晴らしいワイナリーです。

 

てな感じで、今年も “鶏を焼く日” を楽しく過ごしました。

 

 

Dec. 23

No Wine Day

 

 

Dec. 24

It was the annual “The Roast Chicken Day” today at my home.

I don’t know the reason why we cook chicken in this season.

Year by year, the party scale becomes smaller, but we kept the event.

 

 

I cooked a starter plate.

 

Prosciutto, Salmon Marinade, Scallop Saute, Cheese, Nuts, Plum, Tomato, Pias, etc.

 

 

Daimajo-sama cooked a chicken every year.

 

The chicken roasted up very well.

 

 

 

Delicious!

 

 

Daimajo-sama baked a strawberry cake, too.

 

It was delicious, too.

 

1st Cescon Prosecco NV  1650 yen

I don’t know the reason why, but I always open a sparkling wine on “The Roast Chicken Day”.

This one is made by Alberto.

I like this Prosecco very much.

I felt delicate babbles, elegant fruits and comfortable mouthfeel.

It’ so nice and tasty.

Thank you Alberto!

 

2nd La Croix Gratiot Le Chant des Dolia Blanc 2017  4200 yen

La Croix Gratiot produces the Picpoul de Pinet, which is my most favorite white wine in Relax Wine.

It is the top cuvee of the winery made from 100% Roussanne grown in Languedoc by organic method.

The wine was matured in Dolia, which is a jar like an amphora.

Why this one is such delicious?

I felt super-elegant fruits, beautiful acidity and comfortable minerals.

The taste is truly special.

What a delicious wine is this!

 

We enjoyed “The Roast Chicken Day”, as well.