12/12
お料理当番。
お刺身
今日は江ノ島にあがった大きな真鯵と、生ウニの入った豪華版。
グリーンサラダ
タスマニアサーモン、ホタテと小海老のサテー、インカの目覚めのコンフィ添え
タスマニアサーモン、上品な脂がのってデラウマでした。
1本目 エステザルグ オーガニック コート・デュ・ローヌ ブラン 2019 1,300円
有機栽培のブドウを野生酵母・亜硫酸無添加で仕込み、ノンフィルターでボトリングしたビオワイン。
グルナッシュブラン70%、クレレット10%、ブールブラン10%、ヴィオニエ10%のブレンドです。
密度の高い芳醇な果実味。穏やかな酸とやさしいミネラル感。
厚みのある口当たりでありながら、どこまでもピュアで澄み切った味わい。
アルコール度数が14%超えですが、daimajoさまのお気に入り。
お刺身にもサーモンのソテーにもぴったりでした。
2本目 マルキドボーラン メルロー 2019 870円
さくっと2本目は、マルキのメルロー。
マルキの赤のなかでは、一番凝縮したフルーツを感じます。
邪魔な味のないバランスの良い口当たり。
さくっと全部飲むところでしたが、daimajoさまよりストップがかかり、ボトル2/3 で終了。
ま、いっか。
あとは、カフェオレにしました。
Dec. 12
I cooked dinner.
Sashimi
I cooked a big Maaji fished at local bay for sashimi.
Green Salad
Tasmanian Salmon, Scallop and Shrinp Sauté with Potato
I cooked very well.
1st Estezargues Organic Cotes du Rhone Blanc 2019 1300 yen
It is made from 70% Grenache Blanc, 10% Clairette, 10% Bourboulenc and 10% Viognier grown in South Rhone.
It is fermented by wild yeasts without sulfur and bottled by non-filtered.
Well, it is a BIO wine.
I felt very dense fruits, elegant acidity and minerals.
The style is full-bodied but also pure, clean and natural.
It is daimajo-sama’s favorite wine even though the alcohol degree is over 14%.
It was very good for both sashimi and salmon sauté.
2nd Marquis de Beau Rond Merlot 2019 870 yen
I opened the second wine without hesitation, as well.
This Merlot is the most fruity style in Marquis de Beau Rond.
The taste is very pure, mild and easy to drink.
I was going to drink a whole bottle but daimajo-sama ordered to stop drinking.
I stopped drinking at 70%.
Then I drank a cup of coffee with milk.
Then I drank a cup of coffee with milk.
Not so bad…