タラバカニ 入ってます

12/3

休肝日

 

 

12/4

お料理当番。

 

生牡蠣

 

 

 

 

マグロ・ホホ肉のソテー

 

 

 

 

グリーンサラダ

 

 

シーフード グラタン

 

 

 

 

今日のグラタンは、タラバ蟹入りの特別版です。

 

 

 

 

やっぱ、カニが入ると美味しいです。

 

 

 

 

1本目 トゥルクハイム クレマン・ダルザス NV  2,300円

アルザス産のスパークリングワイン。

ピノ・ブランとピノ・オーセロワを瓶内2次発酵で醸造しています。

これ、エレガント。実にエレガントなクレマンです。

きめ細やかで優しい泡、青リンゴの風味が弾けるフルーツ感、キレイな酸と、豊かな余韻。

トゥルクハイムの造るワインは、どれもこれも本当に美味しいです。

もっと売れてもいいのだが。。自分の力不足を痛感。。。。

 

 

2本目 マルキドボーラン グルナッシュ・シラー ロゼ 2019  870円

ガンマの数値を下げるため、ワインは一日daimajoさまと二人で一本と決めました。

いつのまにか、なし崩し的に1.5本になり、今日は2本になります。

泡とロゼなら別にイーじゃん、と論理を無視した言い訳をしたりもします。

いずれにしても、このロゼは美味しい。

果実味、酸、ミネラル感と申し分なし。

ピュアでナチュラルなテイストは、この価格帯では突出していると思います。

というわけで、本日はあっさり2本頂きました。

 

 

Dec. 3

No Wine Day

 

 

Dec. 4

I cooked dinner.

 

 

Oysters

 

 

Tuna Cheek Sauté

 

 

Green Salad

 

 

Seafood Gratin

 

The today’s gratin was a special version using a king crab.

 

Delicious! Delicious!

 

 

1st Turckheim Cremant d’Alsace NV  2300 yen

It is made rom 50% Pinot Blanc and 50% Pinot Auxerrois grown in Alsace.

It is a very elegant sparkling wine.

I felt charming babbles, green apple, nice acidity and fine minerals.

Especially, the after taste was so comfortable.

I am sure again that Turckheim produces only very fine wines.

 

 

2nd Marquis de Beau Rond Grenache Syrah Rose 2029  870 yen

I decided before that I could taste only one bottle of wine per day with daimajo-sama.

The regulation was for my liver health.

However, before I was aware, I tasted one + half bottle of wine every day.

At last, I tried to taste the second bottle today.

This rose was so tasty.

I felt charming aroma, good fruits, nice acidity and fine minerals.

The mouthfeel was really pure and natural.

I drank up the whole bottle promptly.

No problem…