10/16
お料理当番。
前菜のプレート ; プロシュート、鯛と小海老のマリネ、ゴーダチーズ、キウイ、プルーン、ナッツ、フルーツヨーグルト
グリーンサラダ
南部地鶏の香草焼き
大変よく出来ました。
1本目 ルバイヤート 甲州醸し 2020 2,420円
昨日、ワイナリーの売店で購入。
自社管理畑の宮ノ下園と小泉園で遅摘みした甲州種を醸し発酵した、いわゆるオレンジワインの一種。
色はオレンジではなく鮮やかなピンク色。
今夜も一本しか飲めないと思うと、ついついロゼ系のワインを選んでしまいます。
ルバイヤートの醸しは、初ヴィンテージ(2017年?)から毎年飲んできましたが、いよいよスタイルの完成度が高くなっています。
フレッシュなアロマ、しかりとした酸、ほのかな渋みと甲州種ならではのブドウの旨味を感じます。
ピュアでしっかりとした飲み口が楽しめます。
今日のプロシュートにも、地鶏にも、ぴったりと寄り添ってくれました。
甲州の醸し発酵、これからますます楽しみです。
今日もこれでおしまい。実にもっと飲みたい。
Oct. 16
I cooked dinner.
Starter Plate
Green Salad
Herb Roast Chicken with Mashed Potato
Very good!
1st Rubaiyat Koshu Kamoshi 2020 2420 yen
I bought this one at the winery yesterday.
It is made from 100% Koshu grown in the estate vineyards in Katsunuma.
It is made by the maceration method as same as a red wine.
Recently, you call this type “Orange Wine”.
The color is not orange but beautiful pink.
I have tasted every vintage of this one from the first vintage 2017.
I think the style has been fixed.
I felt fresh aroma, good acidity, light tannin and rich fruits.
The taste is very pure.
It was very good for the chicken today.
Tasty!
Anyway, I want to drink more!