神戸ワイン、シャルドネの収穫

8/25

本日ワタシがコンサルタントを務める「白鶴酒造 × 神戸ワイン」のコラボ企画「日本酒メーカーがワインを造る」のシャルドネの収穫です。

 

 

 

早朝、神戸・印路の神戸ワインの契約圃場に担当スタッフが集合。

 

 

 

 

神戸ワインの大西部長から収穫のレクチャーを受けます。

 

 

 

 

8月の上旬まで、ブドウは極めて健全に成長していました。

ところが台風9号から始まった西日本の記録的な長雨の影響で、ブドウは大きな被害を受けることになりました。

収穫直前の長雨ほど、ブドウにダメージを与えるものはありません。

 

 

 

 

ワタシはこれまでに世界各国、数えきれないほどの収穫に立ち会ってきましたが、これほど厳しい状況のブドウ畑を見るのは初めてです。

 

 

 

 

なんという事でしょう。

しかしながら、何とか長雨に耐えたブドウも散見されます。

 

 

 

 

これは、やるしかないですね。

 

 

 

 

神戸・岡本のワインショップ ”R” の渡辺良平氏もお嬢さんとスタッフの山内さんを連れてお手伝いに来てくれました。

 

 

 

 

 

 

ブドウの房を切り取り、カビ・身割れ・腐敗した果実を取り除きながらの収穫です。

 

 

 

通常の収穫に比べ数倍の手間と時間がかかります。

 

 

 

 

腐敗果が入ってしまうと、ワインのクオリティーが下がるので、丁寧に作業を重ねていきます。

 

 

 

 

 

 

午前中で終わる予定の作業が、午後3時過ぎまでかかりました。

汗だく、ヘトヘトですが、貴重な体験。終わってみると達成感でいっぱいです。

みんなの頑張りで、なんとか健全なブドウが約600Kg収穫できました。

 

 

 

 

予定していた収量の半分以下ですが、ブドウを食べてみると非常にきれいな酸があります。

畑でしっかり選果したブドウからできるワインは、極めて上質に仕上がることが多いので、クオリティーは期待して良いかもしれません。

 

 

 

 

みなさん、おつかれさまでした!

 

 

 

 

ワイナリーの売店で、帰りの新幹線で飲むワインを購入。

 

 

 

駅弁と合わせて飲んだ、神戸ワイン・リースリング辛口 2017年(1,870円)が凄く美味しくてびっくりです。

 

 

 

 

シャキッと引き締まったドライな口当たり。透明な果実味にきれいに伸びる酸がお見事。

いままで飲んだ日本のリースリングの中で、一番美味しいかも。

 

畑仕事の後に飲む美味しいワインは最高ですね!

来月はカベルネ・ソーヴィニヨンの収穫です。

頑張るぞー!

 

 

 

Aug. 25

I visited to the vineyard of Kobe Wine in the early morning.

We were going to pick up Chardonnay grapes to make our original wine.

 

 

Our team consists of the stuff of Hakutsuru Sake Brewer.

I am a consultant of the project.

 

 

The grapes grew with perfect condition until the early August.

However, unfortunately we had a record long rainfall from 9th August.

The rain continued for 10 days and made a big damage to the vineyard.

 

I saw a lot of damaged clusters by the long rain.

 

The condition of the vineyard is the worst I have ever seen.

 

Fortunately, I saw some of good clusters.

 

Mr. Watanabe, who is the owner of R the Wineshop in Kobe, and his daughter came to the vineyard to help us.

 

We pick us the grapes very carefully.

 

After pick up the cluster, we must clean up them in this time.

We cut the damaged berries.

 

The time and effort were needed several times as much as usual.

 

We were going to run out the picking before lunch but we had to work until 15:00.

We were very tired but happy.

 

We managed to finish the picking.

We got about 600 kg Chardonnay, which is less than half of our plan.

However, the quality was not so bad.

 

We were looking forward to tasting our wine.

 

After the job, I bought Kobe Wine Riesling to taste it on the Shinkansen train to Tokyo.

 

The Riesling was very nice,

I enjoyed the dinner on the Sinkansen very much.

 

I think I did very good job!