大雨 & お料理当番

8/15

大雨が続きます。

家のすぐ近くを流れる鶴見川も水位を増しています。

 

 

 

 

ワタシの住む町田市にも一時、避難指示(レベル4)が出ました。

携帯が何度も、うぉん、うぉんと大きな音を鳴り響かせていました。

 

 

そんな中、お料理当番。

 

真鯛のカルパッチョ、グレープフルーツのトッピング

 

 

 

 

スズキのポワレ、ホタテのソテー、アサリのワイン蒸し、ポテトグラタン添え

 

 

 

 

今日も上出来です。

 

 

 

 

 

1本目 くらむぼんワイン 甲州 2020  1,680円

山梨県の勝沼・祝地区に1913年創業の老舗ワイナリー。

「くらむぼん」の社名は、宮沢賢治の小説「やまなし」に出てくる蟹の話す言葉「クラムボン、クラムボン」から名付けられています。

以前の社名は「山梨ワイン」といいました。

2014年に山梨ワイン→くらむぼんワインに社名が変更になった時は驚きましたが、やっと慣れました。

オーナー醸造家の野沢さんの造るワインは、とてもピュアなスタイル。

この甲州、ラベルに蟹がいます。

極めてドライな口当たりですが、ゆったりとした果実味が横たわっています。

懐の深さを感じます。

ワイン単独で飲むよりも、料理に合わせてその真価が発揮されるタイプ。

今日の真鯛のカルパッチョにぴったりでした。

 

 

2本目 酒井ワイナリー まぜこぜワイン NV  1,870円

酒井ワイナリーは、山形県の赤湯地区に1892年創業の老舗ワイナリー。

現在は5代目となる酒井一平氏が、ブドウの栽培とワインの醸造を行っています。

まぜこぜワインは、ワイナリーのベーシッククラス。

一平さんの造るワインは全て無濾過で上澄みだけを瓶詰めします。

その段階で残ったオリを全部集めて、もう一度上澄みをボトリングしたのが「まぜこぜワイン」。

いわば酒井ワイナリーの全部のワインが入ったボトルです。

味わいは、まさしくピュアでナチュラル。

さらりとした口あたり、上品な酸、豊かなフルーツ感。

押しつけがましさが一切なく、すすすーと喉を通ります。

これ、好きだなあ。おいしいなあ。。

 

 

 

Aug. 15

We have kept heavy raining days recently.

 

The water level of Tsurumi River near my home was very high today.

 

 

I cooked dinner.

 

Madai Carpaccio

 

Seafood Grills with Potato Gratin

 

Very good!

 

 

1st Kurambon Wine Koshu 2020  1680 yen

Kurambon Wine is a family-owned winery in Katsunuma Yamanashi established in 1913.

It is made from 100% Koshu grown in Yamanashi.

It is a very pure white wine.

I felt very dry mouthfeel at first.

Then I found natural fruits, clean citrus and fine minerals.

The style is very good for foods, I think.

It was very good for the carpaccio I cooked today.

 

 

2nd Sakai Winery Mazekoze Wine NV  1870 yen

Sakai Winery is a family-owned winery in Akayu Yamagata established in 1892.

It is made from all grape varieties grown in the estate vineyards.

After they produces the first wines, which are Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Muscat Bailey-A, Black Queen etc., this red wine is produced by the left over wines.

The taste is very pure and natural.

I felt charming fruits, good acidity, light tannin and good minerals.

The mouthfeel was very smooth and elegant.

I like this one very much.

So tasty!