奇跡の泡 ”神戸ワイン ふわり”

5/22

休肝日

 

 

5/23

庭のカベルネの芽かきと、枝の誘引作業をしました。

 

 

 

黒とう病の枝と蕾を全部落としたら、新梢は2本だけになってしまいました。

 

 

 

 

お料理当番。

 

天然真鯛、宇和ゴールドとアボカドのマリネ

 

 

 

 

鹿児島ダブルエックス ヒレ肉と紅玉のソテー  赤ワインと岡上イチゴジャムのソース

 

 

 

 

料理に使うリンゴは紅玉に限りますね。酸味がしっかりのこります。

 

 

 

蔵邸ワイナリーで買ったイチゴジャムのソースも上出来でした。

 

 

 

 

1本目 神戸ワイン ふわり 白 2017

先週ワイナリーの試飲で飲んで感動したスパークリングワイン。

シャルドネ100%を瓶内二次発酵で醸造し、デゴルジュマン無しで王冠のまま製品化しています。

商品設計は、いま函館でワインを造る農楽蔵の佐々木佳津子さんが、神戸ワインの醸造責任者だった時のレシピ通りだそうです。

在庫僅かで現在非売品のところ、コンサルの立場を使って特別に購入しました。

さて前回は試飲でしたが、今日は本飲。

前菜のマリネも、このワインを想定して作りました。

で、やっぱり凄い。ヤバいくらい美味しいです。

王冠を抜くと長く瓶の中でシュールリー状態で熟成された香ばしいイーストのアロマが爆破。

イーストの香りを裏切る新鮮でピュアなフルーツ。上品な発酵バターを思わせるクリーミーなフレイバーに蜂蜜のニュアンスがからみます。

泡は極めて小さく穏やか。色合いは美しいゴールド。

ふと、コルトン・シャルルマーニュという単語が頭をよぎりました。

 

 

 

 

デゴルジュマン無しなのでボトルの底にはもちろんオリがあります。

試しにオリをなめてみたら香ばしくてオリまで美味しい。

 

 

これ、日本のトップクラスの泡で間違いなしです。

 

 

2本 神戸ワイン ふわり 赤 2013

赤も瓶内2次発酵の泡。非売品を無理くり買いました。

カベルネ・ソーヴィニヨンのスパークリングワインって珍しいですよね。

しかも辛口仕立て。

よくオーストラリアに、シラーやアリカンテで仕込むやや甘口の赤のスパークリングワインがありますが。

これも佳津子さんの設計したワインだそうです。

で、で、で、これも素晴らしい。

開栓直後にあがるふわっとした果実の風味。

口に含むとフレーバーは間違いなくカベルネ・ソーヴィニヨン。

泡のきめ細やかさ、酸の立ち方、タンニンの柔らかさ、名前の通り、”ふわり” としています。

神戸ワインのカベルネって、なんか少しチリチリした舌触りがあるんですが、このチリチリ感と泡がこう一体となって凄くいい感じです。

2013年に瓶詰めして、8年間瓶熟成をしていたってことですよね。

いままで飲んだことのない泡ですが、なんかすごく美味しいです。

こちらの赤は、この2013年ヴィンテージを最後に現在は生産をしていないそうです。

なぜ?

これ復活しましょうよ。こんなユニークなワイン、他に絶対ないですよ。(私の知る限り)

 

 

”神戸ワイン ふわり”  ここにワタシが  ”奇跡の泡”  と認定します。

 

 

May 22

No Wine Day

 

 

May 23

I took care of the vine of Cabernet Sauvignon in my garden.

Only two new branches were left.

 

 

I cooked dinner.

 

Madai, Avocado, Citrus Marinade

 

Pork Fillet and Apple Saute with Wine & Strawberry Sauce

 

Very good!

 

 

1st Kobe Wine Fuwari White 2017

This sparkling wine is not for sale now because of a little stock.

However, I managed to buy this one at the winery last week.

It is made from 100% Chardonnay by the traditional method.

It was released without “Degorgement”, which is a slag pulling.

 

Even though there were many slags in the bottle, the taste was very pure and elegant.

I was impressed in the beautiful gold color, fragrant aroma, elegant fruits, fine acidity and minerals.

The yeasts left in the bottle made the nuance of batter and honey.

It’s great! 

So delicious!

I think this one is one of the top sparkling wine in Japan.

 

 

2nd Kobe Wine Fuwari Red 2103

I managed to buy this red at the winery last week, too.

It is made from mainly Cabernet Sauvignon by the traditional method.

You don’t find a dry-red sparkling wine made from Cabernet Sauvignon, I think.

I tasted this one at the winery last week.

It was the first time I had tasted a dry-red sparkling wine made from Cabernet, too.

 

It was the second time I had tasted this one.

I was sure again that it was super fine red sparkling wine.

I like the tender babbles, dense fruits, mild tannin and comfortable mouthfeel.

A long maturing in the bottle with the yeast made very complex-elegant flavor.

This one is the last vintage.

The winery doesn’t make this one anymore.

Why?

I want to taste the new vintage.

 

I named “Kobe Wine Fuwari” a miracle sparkling wine.