4/25
今日は仕事はお休みで、朝から庭の草むしり。
この時期、抜いても抜いてもすぐに草が生えてきます。
特にスギナが厄介です。
使用前
使用後
今日の収穫は二袋。
今日もヘロヘロ。
で、お料理当番、手巻き寿司。
緊急事態宣言が出たので買い出しは我慢し、近所のスーパー2軒をハシゴしてネタを仕入れました。
イサキ、真鯵、ヤリイカ、本マグロ、真鯛、ホタテ、カツオ、生シラス
思いがけず、結構良いネタが手に入りました。
キレイに下ろせたイサキが特に美味しかったです。
1本目 タウス ヴァイスブルグンダー オボック 2017 3,480円
草むしりのご褒美にワインも少し奮発します。
神戸・岡本のR the wine shop で購入したオーストリーの自然派ワイン。
シュタイヤーマルク州産のヴァイスブルグンダー(ピノ・ブラン)をビオディナミで栽培、野生酵母で仕込んでいます。
ふわーっとしたナチュラル感あふれる果実味に、ローズマリーやタイムを思わせるミンティーなニュアンス。
しっかりとした果肉の厚みも感じます。
いや、美味しいですね。実に素晴らしい。
最近、ビオ系にはまっているdaimajoさまは特にお気に入りのご様子でした。
2本目 ドメーヌ・ド・ラ・ヴージュレー ブルゴーニュ ピノ・ノワール 2015 3,900円
赤のブルゴーニュも神戸・岡本のR the wine shopで買いました。
店主の渡辺さんのおすすめです。
ヴージュレーはワイン業界に君臨するボワセ・グループの中で、最上級の位置付けられるドメーヌですね。
このキュヴェは、ドメーヌで所有するニュイとボーヌで有機栽培したブドウをブレンドしているそうです。
ヴージュレー、初めて飲みます。
どれどれ。。。 。。。おお、ながしまっ!
低収量を感じさせる凝縮感。リッチでエレガント、非常に深みのある重心の低いピノ・ノワールです。
ただのブルゴーニュAOCとは思えぬ高品質。今どきのブルで、この値段は破格だと思います。
さすが渡辺さん、やるなあ。
今日はお寿司もワインも、飛び切りに美味しかったです。
Apr. 25
It was a day-off today.
I weeded my garden, as well.
Before
After
I got two bags of weeds.
I was very tired.
Then I cooked dinner, Temaki-sushi.
Because the third state emergency has started today, I can’t go to a big market.
I bought seafood at two supermarkets near my home.
Fortunately, I got better fresh fishes than I expected.
Very good!
1st Tauss Weissburgunder OPOK 2017 3480 yen
Because I worked very hard today, I treat myself to fine wines.
I bought this one at R the wine shop in Kobe in this month.
It is made from 100% Weissburgunder grown in Austria by Biodynamie method.
I felt very natural-elegant fruits, good acidity and minerals.
I also felt some minty nuance like a time and rosemary.
It was a very fine natural white wine.
Especially, daimajo-sama loves this style recently.
2nd Domaine de la Vougeraie Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille 2015 3900 yen
I bought this one at R the wine shop in Kobe, too.
It was a recommendation from Mr. Watanabe, the owner of the shop.
Vougeraie is the top Domaine in Boisset Group, which is a major wine conglomerate.
It is made from 100% Pinot Noir grown in the estate vineyards in Nuits and Beaune by organic method.
I felt very concentrated red fruits, very fine acidity, silky tannin and long after taste.
It is super fine Bourgogne rouge, I think.
The price is very reasonable.
Both wine and sushi was outstanding today.
Thank you very much for Watanabe-san!