1/22
休肝日
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お料理当番、今日は手巻き寿司。
生本マグロ、真鯛、サーモン、真鯵、ミズタコ、ホタテ、真鱈の白子、ツナマヨ、キュウリ
定番のイクラの代わりにツナマヨが登場。ツナマヨおいしい。
最近daimajoさまは、市販のイクラに入っている添加物がお嫌いだそうで、自家製のイクラ以外はネタにしないことになりました。
1本目 シャトー ふらの 白 2019 2,728円 + 税
火曜日に、池袋東武百貨店の大北海道展で購入しました。
ふらのワインの自園で栽培されたケルナーとバッカスで仕込まれています。
とても透明感のあるピュアな味わい。
ケルナーのしっかりとした果実のボディ感と、バッカスの華やかな風味が高いポイントで調和しています。
北海道のワインならではの透き通った酸も印象的。
いや、お見事。実にお見事。
2本目 ふらのワイン ピノ・ノワール 2018 3,410円 + 税
これも池袋東武百貨店の大北海道展で購入。
ふらの産のピノ・ノワールです。これまた良いピノ・ノワールです。
派手さはありませんが、しっかりとピノならではの赤い果実味がひろがります。
しみじみとしたブドウの滋味を感じます。
ブドウをヘタにいじらずに、丁寧な管理のもと自然に仕込んだ感が満載。
いや、美味しい。良いピノ・ノワールです。
さすが高橋さん、上手だなあ。
Jan. 22
No Wine Day
Jan. 23
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
Very good!
1st Chateau Furano White 2019 2728 yen + tax
I bought this one at “Winter Hokkaido Fair” in Tobu Department Store in Ikebukuro.
It is made from Kerner and Bacchus grown in the estate vineyards in Furano Hokkaido.
It is a very pure and natural style white wine.
I felt a very nice balance between a rich body from Kerner and bright fruits from Bacchus.
I also felt very clean citrus, which was the special character of Hokkaido wine.
It was a very nice wine. I was so impressed!
2nd Furano Wine Pinot Noir 2018 3,410 yen + tax
I bought this one at “Winter Hokkaido Fair”, too.
It is made from 100% Pinot Noir grown in Furano.
The style is not flashy but very decent.
I felt charming red berries, nice acidity and very comfortable mouth feel.
The taste is really delicate and elegant.
It’s a very fine Pinot Noir.
Takahashi-san, you are great!
( He is a winemaker in Furano Wine.)