グラタン作るの久しぶり

12/25

休肝日

 

 

12/26

お料理当番

 

生牡蠣

 

 

 

厚田の飯寿司

 

 

 

ホッケの飯寿司、北海道・石狩地方の名物です。

今年も札幌のワインショップ・フジヰさんから頂きました。

発酵系の飯寿司はワインに合わせにくいのが普通ですが、これは大丈夫。

美味しいです。

 

 

 

シーフードとキノコのグラタン

 

 

 

 

グラタン作るの久しぶり。やっぱ、美味しい。

 

 

 

 

1本目 カーヴ ド シャントレ サン・ヴェラン 2017  2,000円 + 税

カーヴ ド シャントレは、リラックスワインのオリジナル・ボジョレー・ヌーヴォーの生産者が所有するワイナリー。

ブルゴーニュ・マコネー地区の銘醸産地、サン・ヴェランで造られたシャルドネです。

これは引き締まった辛口ワイン。

ピュアで自然な果実味と酸に、カチンとしたミネラル感が印象的です。

良いワインです。

 

 

2本目 ジャンニッテサーリ ピノ・ノワール 2019  1,580円 + 税

イタリア・ヴェネト州で造られたピノ・ネロです。

ヴェネトのピノ・ネロといえば、我が家ではチェスコンのアルベルトが造るアル・エ・デイレが定番ですが、このワインも美味しいです。

インポーターのアズマ・コーポレイションのサイトを見ると、ブドウは火山性土壌の畑で栽培されているとのこと。

へえー、欧州のブドウ畑では珍しいですね。

強めのアロマ、赤いジャミーな果実味、きれいな酸。

冷涼感があふれながらも、凝縮感もあります。

この値段は、ビックリです。

ブルゴーニュだったら、確実に2倍以上はするんじゃないでしょうか?

良いピノ・ノワールでした。

 

 

 

Dec. 25

No Wine Day

 

 

Dec. 26

I cooked dinner.

 

Oysters

 

 

Hokke Izushi

 

 

Seefood & Mushroom Gratin

 

 

Very good job !

 

 

 

1st Cave de Chaintre Saint-Veran 2017  2000 yen + tax

It is made from 100% Chardonnay grown in Maconnais Bourgogne.

Saint-Veran is one of the top arears in Maconnais.

I felt crispy fruits, good acidity an nice minerals.

The taste was pure, dry and natural.

Very good!

 

 

2nd Giannitessari Pinot Noir 2019  1580 yen + tax

It is made from 100% Pinot Noir grown in Veneto Italy.

Al & Dile Pinot Noir made in Veneto is very popular Pinot Noir at my home.

This one is also very fine Pinot Noir.

I felt good aroma, concentrated fruits, charming red berries, nice acidity and fine mouthfeel.

The soil of the vineyards are volcanic same as many vineyards in Japan.

I was impressed in the cost performance.

Very good!