鶏を焼く日

12/22

休肝日

 

 

12/23

今日は我が家の「鶏を焼く日」です。

毎年、この時期恒例の家庭行事です。

 

 

前菜は、今年もワタシが担当します。

シーフード・カクテルを作りました。

 

 

 

 

紅まどんなとキウイフルーツがアクセントになっています。

 

 

鶏を焼くのはdaimajoさま。

 

 

 

 

今年も大変上手に焼きあがりました。

 

 

 

鶏のお腹には、栗のピラフが入っています。

 

 

 

 

とても美味しいです。

 

 

鶏を焼く日には、daimajoさまの手作りのケーキもいただきます。

 

 

 

 

今年も大変お手数をおかけし恐縮です。

 

 

 

 

1本目 アラルディカ アスティセッコ NV  1,350円 + 税

毎年、鶏を焼く日の1本目は泡を飲みます。

今年は、イタリア・ピエモンテ産のアスティです。

アスティ・スプマンテは通常は甘口仕立てが多いのですが、これは辛口。

マスカット種のアロマティックな味わいが、優しく楽しめる1本。

美味しいです。

 

 

2本目 アル・エ・ディレ ピノ・グリージョ 2018  1,650円 + 税

今年からリラックスワインに新登場したワインの中で、アル・エ・ディレが飛び切りの新商品でした。

まあ、いろいろあって、今年は新商品がとても少なかったのですが。。。

フローラルを感じるアロマ、ピュアな果実味、キレイな酸とミネラル感。

とても良いワインです。

 

 

3本目 アル・エ・ディレ ピノ・ネロ 2018  1,650円 + 税

千円台のピノ・ノワールとは思えぬ、凛とした品格を感じる赤ワイン。

これもとても好評をいただいています。

強いアタックを持つアロマ、ピュアな赤いベリー系の果実味とキレイな酸。

非の打ちどころがないピノ・ノワールだと思います。

このワインに、「2020年リラックスワイン大賞」を授与します。

 

質問 : え? リラックスワイン大賞なんてあったの?

 

答え : いま、ブログを書きながら思いつきで作りました。

 

 

 

Dec. 22

No Wine Day

 

 

Dec. 23

It was the annual “The Roast Chicken Day” today at my home.

 

I don’t know the reason why we cook chicken in this season.

Year by year, the party scale becomes smaller, but we kept the event.

 

I cooked the starter, Seafood Cocktail.

 

 

The chicken roasted up very well.

 

 

Delicious!

 

 

Daimajo-sama baked a strawberry cake, too.

 

 

We enjoyed “The Roast Chicken Day”, as well.

 

 

1st Araldica Asti Seco NV  1350 yen + tax

Mostly, Asti spumante is produced as sweet type.

However, this one is a dry type.

I felt aromatic flavor, soft babbles, good fruits and fresh acidity.

It is a very cute sparkling wine.

 

 

2nd Al & Dile Pinot Grigio 2018  1650 yen + tax

I think Al & Dile is the best brand- new wine in Relax Wine new arrivals in this year.

I love this white wine.

I felt white flower aroma, pure fruits, beautiful acidity and fine minerals.

It is a really fine white wine.

 

 

3rd Al & Dile Pinot Nero 2018  1650 yen +tax

It sold very well in this year.

I think it has an outstanding quality in this class.

It is the best Pinot Noir for me in this price zone.

I love the clear aroma, charming red berries, nice acidity, silky tannin and fine-long after taste.

It was very good for the roast chicken tonight.