12/21
今日は事務処理関係を中心に、一日在宅で仕事をしました。
夕食の前、サクッと「プロシュート、チーズ、ドライフルーツ」の前菜を一皿作りました。
1本目 ドメーヌ・グザヴィエ・ヴァイマン Minori リボブル ロゼNV
プロシュートに合わせて、ロゼがいいなと思ってこのボトルを選びました。
今月多摩ニュータウンのリカー・モリサワさんのおすすめで買った一本。たしか3,000円くらだったはず。
アルザスのおもいっきり自然派のペティアンです。
ピノグリ、リースリング、ピノブラン、ピノノワールを25%ずつブレンドしているそうです。
亜硫酸無添加、無濾過・無清澄のビオワイン。
酵母がそのまま滓になって大量にボトルの中に残っています。
スーパーの店頭とかだったらクレームの嵐が来そうです。
で、これは素晴らしく美味しいです。
心地の良い泡、自然な赤い果実味、チャーミングな酸、まさに果物そのままの味わいを感じます。
滓も美味しい。
プロシュートに、ジャストミートでした。
いや、素晴らしい。とことん美味しいワインでした。
2本目 シャトー・デュ・ボワ・ド・ラ・サル ジュリエナ 2018 1.850円 + 税
1本目が超ビオワインで、するっと飲んじゃったので、2本目を何にするか迷いましたが、このクリュ・ボジョレーにしました。
超ビオではありませんが、サスティナブルで真面目に造った赤ワイン。亜硫酸の添加も極めて低レベルに抑えています。
抵抗感のない優しい味わい。
ピュアで自然な果実の風味と綺麗な酸。
重くはないけど、薄くもない。
これ、飲むたびにガメイってこんなに美味しいんだ、と唸る思いがします。
今夜も美味しいワインをいただきました。
Dec. 21
I did desk work all day long at home.
Before the dinner, I shortly cooked the starter dish.
1st Domaine Xavier Wymann Minori Rose NV
I bought this one at Liquor Morisawa.
I chose this one to make a pairing with prosciutto.
It is made from 25% Pinot Gris, 25% Riesling, 25% Pinot Blanc and 25% Pinot Noir grown in Alsace by strict biologique method.
It is a Vin de nature, which use wild yeasts, non-chemical, non-sulfur, non-filter and non-fining.
There were a lot of yeast residues in the bottle.
If you sell this at supermarket, you must receive a lot of complains, I think.
Anyway, the taste was amazing, super delicious.
I felt comfortable babbles, charming red berries, natural fruits and pure acidity.
I felt some real fruits taste.
Even the residues were tasty, too.
It was outstandingly good for prosciutto.
Good choice!
2nd Chateau du Bois de la Salle Julienas 2018 1850 yen + tax
It was difficult to choose the second wine because the first one was a “super-bio” wine.
Finally, I chose this Cru Beaujolais.
It is not a “super-bio” wine but a very pure and natural wine.
It is made from 100% Gamay grown by sustainable method.
It is produced with very little sulfur, too.
The taste was very natural, delicate and elegant.
I felt very pure fruits, nice acidity and comfortable mouth feel.
It is not heavy but not flat.
I found again Gamay was a very fine grape variety.
I did a very good choice tonight, as well.