とことん美味しいワインでした

12/21

今日は事務処理関係を中心に、一日在宅で仕事をしました。

夕食の前、サクッと「プロシュート、チーズ、ドライフルーツ」の前菜を一皿作りました。

 

 

 

 

 

 

1本目 ドメーヌ・グザヴィエ・ヴァイマン Minori  リボブル ロゼNV  

プロシュートに合わせて、ロゼがいいなと思ってこのボトルを選びました。

今月多摩ニュータウンのリカー・モリサワさんのおすすめで買った一本。たしか3,000円くらだったはず。

アルザスのおもいっきり自然派のペティアンです。

ピノグリ、リースリング、ピノブラン、ピノノワールを25%ずつブレンドしているそうです。

亜硫酸無添加、無濾過・無清澄のビオワイン。

酵母がそのまま滓になって大量にボトルの中に残っています。

スーパーの店頭とかだったらクレームの嵐が来そうです。

で、これは素晴らしく美味しいです。

心地の良い泡、自然な赤い果実味、チャーミングな酸、まさに果物そのままの味わいを感じます。

滓も美味しい。

プロシュートに、ジャストミートでした。

いや、素晴らしい。とことん美味しいワインでした。

 

 

2本目 シャトー・デュ・ボワ・ド・ラ・サル ジュリエナ 2018  1.850円 + 税

1本目が超ビオワインで、するっと飲んじゃったので、2本目を何にするか迷いましたが、このクリュ・ボジョレーにしました。

超ビオではありませんが、サスティナブルで真面目に造った赤ワイン。亜硫酸の添加も極めて低レベルに抑えています。

抵抗感のない優しい味わい。

ピュアで自然な果実の風味と綺麗な酸。

重くはないけど、薄くもない。

これ、飲むたびにガメイってこんなに美味しいんだ、と唸る思いがします。

今夜も美味しいワインをいただきました。

 

 

Dec. 21

I did desk work all day long at home.

Before the dinner, I shortly cooked the starter dish.

 

 

1st Domaine Xavier Wymann Minori Rose NV

I bought this one at Liquor Morisawa.

I chose this one to make a pairing with prosciutto.

It is made from 25% Pinot Gris, 25% Riesling, 25% Pinot Blanc and 25% Pinot Noir grown in Alsace by strict biologique method.

It is a Vin de nature, which use wild yeasts, non-chemical, non-sulfur, non-filter and non-fining.   

There were a lot of yeast residues in the bottle.

If you sell this at supermarket, you must receive a lot of complains, I think.

Anyway, the taste was amazing, super delicious.

I felt comfortable babbles, charming red berries, natural fruits and pure acidity.

I felt some real fruits taste.

Even the residues were tasty, too.

It was outstandingly good for prosciutto.

Good choice!

 

 

2nd Chateau du Bois de la Salle Julienas 2018  1850 yen + tax

It was difficult to choose the second wine because the first one was a “super-bio” wine.

Finally, I chose this Cru Beaujolais.

It is not a “super-bio” wine but a very pure and natural wine.

It is made from 100% Gamay grown by sustainable method.

It is produced with very little sulfur, too.

The taste was very natural, delicate and elegant.

I felt very pure fruits, nice acidity and comfortable mouth feel.

It is not heavy but not flat.

I found again Gamay was a very fine grape variety.

I did a very good choice tonight, as well.