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お料理当番。今日は手巻き寿司です。
生バチマグロ、真鯛、真アジ(でかい)、サーモン、活ホタテ、自家製イクラ、ミズタコ、ヤリイカ、白子、生ウニ
いやあ、美味しいですねえ。。実に美味しいですねえ。。
1本目 千歳ワイナリー KUMURA VINEYARD SHIRO 2019 3,000円 + 税
先週訪問した千歳のワイナリー売店で購入。
千歳ワイナリーの通常のケルナーの上級ヴァージョン。ワイナリー限定販売。
余市・木村葡萄園で収穫したケルナーのフリーラン・ジュースのみで仕込んでいるそうです。
先週は大倉山のフレンチレストラン、ヌーヴェル・プースさんで通常の千歳のケルナーを飲んで感動しましたが、
これは、それにさらに磨きがかかった感じ。
とにかく透明できれいに伸びる酸と、絶妙なミネラル感。
実に美しいワインです。
手巻き寿司にぴったり。特に白子にぴったり。
2本目 千歳ワイナリー 北ワイン ピノ・ノワール 2018 3,600円 + 税
いやあ、このピノ・ノワールも超絶すばらしいです。
初めは、さらりと軽めの口当たりなんですが、そのうち気が付くとどんどんと味わいに深みが増してきます。
爽やかな赤い果実味、存在感のある酸に、木村葡萄園ならではの ”エッチな” 風味が上がってきます。
そのうえで、絶妙なバランス感。
とてもフレッシュで清楚な雰囲気だけど、どこかコケティッシュ。
女優でいえば広瀬すずみたいな感じでしょうか?
このクオリティーで3千円台のピノ・ノワールって、かなりお安く感じます。
兎にも角にも美味しいです。
なんと生ウニにもぴったりでした。
Nov. 27
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
What a delicious sushi is this today!!
1st Chitose Winery Kimura Vineyard Kerner Shiro 2019 3000 yen + tax
I bought this at the winery last week.
It is a more advance version of Kerner than I tasted at Nouvelle Pousse Okurayama in Sapporo.
It is made from only Free-run Juice of Kerner growing in Kimura Vineyard in Yoichi.
I felt super-clean fruits, ultra-fine acidity and tremendously sharp minerals.
So, so tasty!
Especially, it was very good for Shirako!
2nd Chitose Winery Kita Wine Pinot Noir 2018 3600 yen + tax
It is an outstanding Pinot Noir in Japan, I think.
It is made from 100% Pinot Noir growing in Kimura Vineyard.
At first, I felt a light touch.
However, Gradually, the style has changed a lot.
Then I felt dark-fresh fruits, very nice acidity and some coquettish nuance.
It is a really delicious Pinot Noir.
It has a very high cost performance, too.
Surprisingly, it was very good for Uni!