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北海道訪問3日目。
予定通り、岩見沢の10Rワイナリーを訪問します。

先週60cmも雪が積もったそうで、あちこちに雪が残っています。

昨年訪問した時に建設中だった新しいセラーも完成していました。

オーナーのブルースさんとのお付き合いも、もう20年近くになりました。

今年の北海道のブドウはどこでも豊作で、今年の10Rワイナリーは、なんと95トンものブドウを仕込んでいるとのこと。

このセラーで95トンとは信じられません。
まだ仕込みは終わっていません。
そんな忙しい最中にすみません。

貴重なキュヴェを試飲させていただきました。
ブルースさん、ありがとうございました!
ここからは、アポなし訪問です。岩見沢の長いお付き合いのある方々を訪ねます。
遅れ遅れになりましたが、カーヴドリラックス社長退任のご挨拶です。
中澤ヴィンヤード。
中澤さん、いました。いろいろとお話ができました。

KONDOヴィンヤード。

近藤さん、不在でしたが電話でお話ができました。


千歳に移動して、北海道中央葡萄酒。

三澤さん、いました。いろいろとお話ができました。

ワイナリーの売店で、GoToトラベルの地域クーポンを利用して限定ワインをゲットしました。
なんか超得した気分です。

フライトまで時間があったので、千歳サーモンパークに立ち寄り、インディアン水車のサケ漁を見学。

サケが大量に獲れているのを見て驚きました。

新千歳空港のお寿司屋さんで、サッポロワイン・ケルナーで夕食。



このケルナーも美味しいです。

今回は、美味しいものだらけの旅行です。

最後は出発ロビーの売店で買った十勝ワインの山幸。

3日間、道産ワインを堪能しました。
いろいろなご意見があると承知しておりますが、今回、北海道に来れてよかったと思います。
皆さん、ありがとうございました!
Nov. 17
It was the third day in Hokkaido.
I visit to 10R Winery in Iwamizawa.
It snowed last week.
There were snow left at the winery.
I saw the new cellar, which was building when I came here last year.
I have a long-standing relationship with Mr. Bruce Gatlove, who is the owner & winemaker.
They have an abundant harvest in Hokkaido.
10R winery are producing wine with 95t grapes.
They are still producing wine now even though it is a middle November.
I am sorry that I visit here such busy day.
I tasted several top cuvee from the tanks.
Thank you so much!
Then I visited to two wineries in Iwamizawa with no appointment.
Nakazawa Vineyard
KONDO Vineyard
Greetings!
Then I moved to Chitose and visited to Hokkaido Chuo Winery.
I had a small meeting with Mr. Misawa, the president & winemaker.
We talked about the recent wine business in Japan.
After the visit, I had plenty of time for my flight from Shin-Chitose Airport.
I visited to Chitose Salmon Park.
I was surprised at seeing the old style salmon fishing there.
Many salmons!!
At last, I had a nice sushi dinner at the sushi restraint in the airport.
I tasted a bottles of Hokkaido Kerner.
It was very good for sushi.
I also tasted a half bottle of Yamasachi, which is a hybrid grape in Hokkaido, at the departure lobby.
I had many, many tremendously delicious foods and very good wines in this trip.
Thank you very much!
 

 
  
  
  
  
