北海道訪問1日目

11/14

休肝日

 

 

11/15

今日から3日間、北海道へ行きます。

本当は春先に訪問する予定でしたが、自粛の関係で延び延びになっていました。

 

 

いろいろなご意見があるのは承知していますが、Go To 北海道!

午前3時起床、始発の小田急線で羽田空港から新千歳空港までひとっ飛び。

 

 

 

新千歳から余市へ向かいます。

途中、ワインショップフジヰの藤井社長と合流し、お昼に余市に到着。

 

 

柿崎商店でランチ。ワタシはイトコ丼をいただきました。

 

 

一軒目、ドメーヌ・ユイを訪問。

 

 

関東から移住した杉山夫妻が、余市に6ヘクタールの葡萄園を購入しブドウ造りに励んでいます。

 

 

今年9月に念願のワインセラーが完成し酒造免許を取得。

 

 

いよいよ自家醸造のワイン造りが始まりました。

 

 

今回の北海道訪問の大きな目的の一つが、杉山さんの新しいセラーでの初仕込みワインのティスティングです。

 

 

醸造タンクから抜き取り試飲。

藤井さんも真剣です。

 

 

全てのワインは野生酵母、亜硫酸無添加で仕込まれています。

まだまだ結論を出すには早いのですが、とても個性的で素晴らしいワインが育ちつつありました。

特にどのキュヴェも、際立った酸とミネラル感をもつピュアなワインでした。

 

 

試飲の後は、畑の見学。

この時期のブドウ畑は、仕立てのスタイルが一目瞭然です。

 

 

なんと新しく植えたのは、苗木から自分で育てた台木なしの自根のピノ・ノワール!!

信じられません。おきて破りのドメーヌ・ユイの面目躍如ですね。

 

 

畑でも杉山ファミリーと記念撮影。

ドメーヌ・ユイ、ますます楽しみです。

 

 

2軒目は、新規ブドウ就農者の松村宗之さんを訪ねます。

 

 

松村さんは、ワタシの古くからのワイン仲間。

知る人ぞ知る日本でも有数のワイン収集家。

セラーには古いヴィンテージからのD●C、5●シャ●―が、ゴロゴロしてます。

 

 

 

ワイン好きが究極に高じてしまい、それまでのIT関連のキャリアを離れ、ついに余市でワイン造りを始めてしまいました。

 

 

2年前に牧場の牧草地を開墾して造った葡萄園。

 

 

ピノ・ノワールとシャルドネが植えられています。

 

 

今年、お隣の果樹園を購入。

リンゴ畑と洋ナシ畑にはアルバリーニョ。

サクランボ畑にはシャルドネを植えるそうです。

 

 

トータルで約6ヘクタールの土地に、近い将来ワイナリーの建設も予定しているそうです。

松村さんとは東京ではちょくちょくお会いしていて、事前にお話は聞いていたのですが、やっぱり見ると聞くでは大違い。

 

 

 

百聞は一見に如かず、こちらも将来が本当に期待できるプロジェクトです。

いやあ、楽しみです。

 

 

夕刻、札幌に戻って、ススキノで松村さんとプチワイン会。

 

 

札幌で絶大な人気のお店、フレンチ焼き鳥のバードウォッチングで、特別にご用意いただいた稀少な北海道ワインをいただきました。

 

 

ここのお料理はススキノで一番美味しいんじゃないでしょうか?

 

 

農楽蔵、モンガク谷、TAKIZAWA WINERY、ドメーヌ・タカヒコ。

 

 

いずれ甲乙つけがたい、幻っぽいワインばかりを惜しげもなくいただきました。

 

 

 

起床から19時間もたった長い一日が終わりました。

あれ? 最後にスマホに残っていた、この画像はなんだっけ??

 

 

Nov. 14

No Wine Day

 

 

 

Nov. 15

I will be traveling in Hokkaido in these three days.

 

I woke up 3:00 a.m. and took the first train to Haneda Airport.

I arrived at Shin-Chitose Airport in the morning.

 

By the way to Yoichi, I picked up Mr. & Mrs. Fujii at Sapporo.

 

After we arrived at Yoichi, we had very nice seafood lunch.

 

Then we visited to Domaine Yui, a new winery in Yoichi.

They bought the vineyards two years ago and started the grape growing.

Their own cellar has been built up in this year.

They are producing their own first vintage there.

 

We came here to taste their first wines.

 

All of the wine are produced by wild yeasts with no sulfur.

 

All of the wine are very natural, pure and unique.

Especially, I was impressed in their very nice acidity and minerals.

 

After the tasting, we saw their vineyards.

 

Amazing!

They made all seedlings of Pinot Noir themselves.

Also, they don’t use any rootstocks.

 

I am looking forward to tasting their first Pinot Noir.

 

 

Then we visited to the vineyards owned by Mr. Matsumura, who is my old friend.

He is a keen wine connoisseu and collector of super fine wines.

Finally, he bought his own vineyards and started the grape growing himself.

 

 

He planted Chardonnay and Pinot Noir two years ago.

Then he bought the next fruit farm in this year.

He will plant more vines there next year.

 

I came here at the first time.

I was so amazed his new business.

 

 

I am really looking forward to tasting his first vintage.

 

 

Then we came back to Sapporo and had a nice wine dinner at Susukino.

 

We enjoyed very nice dishes and super rare Hokkaido wines.

 

It was a very long and very nice day.

 

So Good Job!!