11/9
休肝日
11/10
今日の東京は快晴。
透き通るような秋の青空は気持ちがいいです。
北海道・東北は雪だそうです。
いよいよ冬が近づいて来ましたね。
1本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ブラン 2019 1,280円 + 税
南部ローヌ地方でよく知られたエステザルグ醸造所が仕込むリラックスのオリジナルワインです。
長く“テラヴィティス コートデュローヌ” の名前で販売してきたので、ついテラヴィティスの白と言っちゃいます。
無農薬で栽培したグルナッシュ・ブラン、クレレット、ブールブラン、ヴィオニエを野生酵母、亜硫酸無添加で仕込んだヴァンドナチュール。
瓶詰時にも亜硫酸を添加せず、ノンフィルターでボトリングしています。
綺麗な酸、穏やかなトロリとした優しい舌触りが印象的です。
久しぶりに飲んだのですが、やっぱ、かなり美味しいですね。
亜硫酸無添加の白で、この値段で、これだけキレイなのってそうそうないんじゃないかな?
2本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ルージュ 2019 1,280円 + 税
赤はグルナッシュ、シラー、サンソーのブレンドです。
これも、無農薬、野生酵母、亜硫酸無添加、フィルターのガチ自然派ワイン。
リラックスワインは、自然派を名乗らないワインでも不要な処理や製剤の添加を行わないのが原則ですが、全く何にもしないのは、このエステザルグだけです。
それで、このキレイな酒質をキープしてるのって、やっぱすごいなあ。
自然な赤い果実の酸が本当に心地よいです。
今日の2本はペログビワイン動画にもアップしました。
動画の更新ひさしぶり。15分くらいですが、ぜひ一度観てやってくださいませ。
Nov. 9
No Wine Day
Nov. 10
It was a very fine day in Tokyo.
It snowed in Hokkaido.
It’s getting near winter.
1st Estezargues Organic Cotes du Rhone Blanc 2019 1280 yen + tax
It is made from 70% Grenache Blanc, 10% Clairette, 10% Bourboulenc and 10% Viognier grown with no agrichemicals.
Also, it made by wild yeasts, no sulfur and non-filtered.
I felt very good fruits, natural acidity and thick flavor.
I tasted this ” Vin de Nature” at the first time recently.
I was sure again it was a very delicious bio white wine.
2nd Estezargues Organic Cotes du Rhone Rouge 2019 1280 yen + tax
The red is made from 70% Grenache, 15% Syrah and 15% Cinsault grown with no agrichemicals, too.
Also, it made by wild yeasts, no sulfur and non-filtered.
I always admire that the winery keeps such high and safe quality with such strict natural wine making.
I like the charming red fruits, nice acidity and soft tannin very much.
So tasty!!