中秋の名月と、シャトー・ペスキエ

9/30

休肝日

 

 

10/1

10月になりました。今年もあと3か月ですね。

 

 

お料理当番

 

本マグロ、アボカド、長芋のタルタル

 

 

グリーンサラダ

 

 

アサリのラザニア

 

 

ボロネーゼソースをひき肉の代わりにアサリで作ってみました。

 

 

とても美味しかったです。

 

 

今日は中秋の名月。

 

 

ベランダで、お月見をしながらワインをいただきました。

 

 

一首浮かびました。

”月々に 月見る月は 多けれど 月見る月は この月の月”

 

 

 

1本目 ペスキエ シャルドネ 2017  1,500円 + 税

豊かなフルーツ感、シャープな酸、しっかりとしたミネラル感。

ペスキエのシャルドネは、いつ飲んでも特別感があります。

美味しくて、普段なら一気に飲み干すのですが、節酒モードに入っているためボトル三分の二でストップ。

ああ、もっと飲みたい。

 

 

2本目 シャトー・ペスキエ キュヴェ・テラス 2017  1,950円 + 税

白のシャルドネは契約農家から買い付けたブドウで仕込むので、ワイン名にシャトーはつきません。

テラスは自社葡萄園で収穫されたグルナッシュとシラーで仕込みます。

サラリとした繊細な口当たり。赤いベリー系のフルーツがよく伸びます。

昔のペスキエ・テラスは重厚なフルボディでしたが、いまは本当にさらっとしたエレガントなワインになりました。

美味しいです。

節酒モードに入っているんで、ボトル半分で飲みを止めるのが一苦労でした。

 

今日のシャトー・ペスキエについては、ペログビワイン動画にもアップしました。

約15分の動画です。お時間の許す方はぜひご覧ください。

 

シャトーペスキエ
第13回目のペログビワイン動画

 

 

 

Sep. 30

No Wine Day

 

 

Oct. 1

We have only three months left in this year.

 

I cooked dinner.

 

Maguro, Avocado and Nagaimo Tartar

 

Green Salad

 

Clam Lasagna

 

I used clam instead of meet to cook Bolognese.

I got a big success.

 

 

It was the harvest moon tonight.

I enjoyed seeing it with a glass of wine.

 

 

1st Pesquie Chardonnay 2018  1500 yen + tax

It is my favorite white wine made from 100% Chardonnay grown in South France.

I felt rich fruits, clear acidity and fine minerals.

I always feel something special else when I taste it.

Tasty!

Usually, I drink up very quickly such tasty wine.

But I must cut down on my drinking for the re-health checking.

I had to stop drinking…

 

 

2nd Chateau Pesquie Terrasses 2017  1950 yen + tax

It is made from Grenache and Syrah grown in the estate vineyards in Vento Rhone Valley.

I felt elegant aroma, charming red fruits, light-smooth tannin and comfortable mlouthfeel.

Pesquie Terrasses used to be very dark, heavy, full-bodied.

However, the style has changed a lot.

It is a very elegant and delicate red wine, isn’t it?

It is just my favorite style.

Tasty!

Also, I had to stop drinking it…

Mmm….