“Hewitt ++” ヒューイット ダブルプラス

9/3

休肝日

 

 

9/4

本日、ワインの垂直試飲会を兼ねた食事会にお招きいただきました。

会場は某フランス料理店。一日一組しか予約を取らないレストランです。

 

 

知る人ぞ知るカリフォルニアのスーパーワイン “Hewitt ++” (ヒューイット ダブルプラス)を2012年から2016年まで、5種類を比較します。

ナパヴァレー・ラザフォード地区の最高区画で栽培されたカベルネ・ソーヴィニヨン100%で仕込まれています。

 

 

年産わずか200ケースほどの超レアワイン。日本にはまだ輸入代理店がありません。

 

 

ワイナリーのホームぺージによれば、収穫時に2回のトリアージュで30%のブドウを除去し、完璧な状態のブドウのみを厳選。

5日間のコールドマセレーション、フレンチオーク樽で発酵(60%は新樽)、45日間のスキンコンタクト、新樽100%での熟成。

4回のスーティラージュ(樽から別の樽へワインを移す滓引き作業)を経てノンフィルターでボトリングされています。

 

 

すごいスペックですね。すごく手間がかかっているワインです。

味わいは、ワタシのカリフォルニア・ナパのカベルネ・ソーヴィニヨンのイメージを根底から覆す繊細で上品なエレガント系。

冷涼感あふれるピュアでナチュラルなワインです。これ、驚きます。

 

垂直試飲の一口コメントです。

 

2012年 : 芳醇・複雑な熟成感。いまだ残る新鮮な果実味とのバランスが見事。

2013年 : 甘みを感じるほどの優雅な果実味。偉大なブルゴーニュを思わせる熟成感。

2014年 : 澄んだ果実味、優雅な酸と丸みのあるタンニン。サラリとした口当たり。

2015年 : 凝縮した厚みのある果実味、重心の低いどっしりとした味わい。フルボディ。

2016年 : 透明感あふれるピュアな果実味。美しい酸とミネラル感。ブドウのエッセンスが良く見える。

 

 

 

いや、素晴らしいです。どのキュヴェも突出して素晴らしいです。

個人的には特に2016年の美しさ、透明感が強く印象に残りました。

恐るべし、“Hewitt ++” 。

 

 

カベルネ・ソーヴィニヨン100%の赤ワインですが、フレンチの魚料理との相性も抜群で、これも本当に驚きです。

 

 

Hewittは前述の通り日本には未輸入で、特にこのトップキュヴェのダブルプラスはワイナリーの売店のみの販売ですが、

本日の会の主催者が、近々ごく少量ですが日本に輸入をする予定だそうです。

話題になりそうですね。とても楽しみです。

 

 

今日は素晴らしい貴重な経験をさせていただきました。

時節柄、少人数での会だったので、貴重なワインをたっぷりいただいてしまいました。

 

 

皆さん、本日はありがとうございました。(掲載許可、いただくの忘れました)

 

 

 

 

 

Sep. 3

No Wine Day

 

 

Sep. 4

I was invited to some wine tasting dinner today.

 

We tried to taste “Hewitt ++” by vertical from 2012 to 2116.

Hewitt is a super California wine and “++” is the top cuvee difficult to find.

 

It is made from 100% Cabernet Sauvignon grown in the single estate vineyard in the heartland of Rutherford Napa Valley.

 

The following comment is from the web-site of the winery.

 

“The grapes are hand sorted on tables twice: first as clusters to remove any leaves or inferior fruit and then, after de-stemming, as individual grapes. This gentle process retained about 70 percent whole berries. In addition, grapes go through two to five days of cold soaking before fermentation, followed by extended skin contact, developed the rich varietal character. Bâtonnage (stirring) during malolactic fermentation in the barrel rounds out the acidity and softened the tannins. Four rackings during barrel aging naturally clarify our wine, and after blending, we bottled this perfectly balanced wine without fining.”

 

The spec is super outstanding, isn’t it?

 

The taste is far different from my Napa Cabernet Sauvignon image.

I felt very pure fruits, very elegant acidity, very soft tannin and very tender mouthfeel.

What a cool and elegant red wine is this!

 

Especially, Vintage 2016 is super pure, natural and elegant.

It was an outstandingly beautiful red wine.

 

Amazingly, this Cabernet Sauvignon was very good for Seafood cuisines.

 

 

Hewitt has not been imported to Japan yet.

However, it will be soon imported to Japan by the host company of the tasting party today.

 

It was a tremendously nice wine event.

Thank you very much for inviting me!