南アフリカ2日目

2/15

南アフリカ2日目。

パールにある名門ワイナリー、ジューステンベルグを訪問。

 

 

パンゴリンのワインメーカーでもある、ワイナリーのオーナー醸造家“ティレル・メイバーグ”がお出迎え。

 

 

彼とも、本当に長いお付き合いになりました。

 

 

 

まずは、ワイナリーのティスティングルームで、ワイン試飲。

 

 

何を飲んでも素晴らしくおいしいです。

 

 

ジューステンベルグのワインはすべて有機栽培のブドウを野生酵母で醸造しています。

 

 

アルコール度数は、11.5%から13%の範囲に抑えられ、余計な添加物は一切使わないピュアな味わい。

まさにワタシのツボです。

初めて飲んだサンソー100%のワインが素晴らしかったです。

 

 

 

ティスティングのあとは、ワイナリーのレストランでランチです。

 

 

1800年代初頭に建てられた農場の牛舎を改築してレストランとして営業しているそうです。

 

 

ワイナリー周辺で収穫した食材にこだわった自然なお料理は、ジューステンベルグのワインにぴったり。

 

 

 

周囲の景色と空気もご馳走でした。

 

 

いや、すごい。

 

 

 

ジューステンベルグをあとに、スタークコンデに戻ります。

 

 

 

 

ワイナリーはいま仕込みの真っ盛り。

 

 

 

とても活気があります。

 

 

 

ご縁があって、オーストラリア・ヤラヴァレーから3か月間スタークコンデのセラーで下働きをしている息子の大が仕込んだワインのテイスティングをしました。

 

 

ティレルから樹齢の高い有機栽培のブドウを1トン譲ってもらって3樽だけ仕込んだシュナンブラン100%のキュヴェです。

 

 

ヤラヴァレーで彼が仕込んだ「チェイス・ザ・グレープ ソーヴィニヨンブラン」に次ぐ南アフリカの「チェイス・ザ・グレープ シュナンブラン」。

 

 

最高クラスのブドウを使っていますので、やっぱり美味しいです。

 

 

ワタシが輸入して、今年の年末あたりに日本に届くことになると思います。もしもご奇特な方がいらっしゃれば、お試しいただければ幸いです。

 

 

 

スタークコンデのレストランを貸し切りにして、今夜はウエディングパーティーが開かれるそうです。

 

 

南アの人は、結婚式にもの凄くこだわりがあって、お金をいっぱいかけるそうです。

 

 

見事にデコレートされたレストランに驚きました。

 

 

で、本日最後のハイライトは、ハンスのお家にある檜風呂。

30年前に日本から運んだ半露天のお風呂です。

絶景を眺めながらのお風呂は何ものにも代えられない喜びです。

 

 

もう旅行の始めから盛沢山。

ありがとうございます!

 

 

 

Feb. 15

It was the second day in South Africa.

 

 

I went to Joostenberg, which is a premium organic winery in Paarl.

Mr. Tyrel Myburgh, who is the owner & winemaker, received us.

He is also the winemaker of our Pangolin.

We have kept so long relationship.

 

 

At first, we tried a wine tasting.

Joostenberg is made from 100% organic grape using wild yeasts.

Every wine is so pure, natural, elegant and low alcohol.

The style and quality is just my favorite.

I was sure again that Tyrel’s wine was outstanding.

 

 

 

After the tasting, we enjoyed a very nice lunch at the winery restaurant.

 

 

After lunch, we went back to Stark-Conde.

I tried a wine tasting from the barrel, produced by my son named Dai.

He stayed in Yarra Vallery in Australia for two years and worked at some wineries.

He moved to South Africa last month and worked in Stark-Conde now.

 

 

He produced three barrel of Chenin Blanc.

I tasted them.

Because he got very special high quality grapes, the taste was very good.

I will import them around November.

 

 

The winery restaurant of Stark-Conde had a wedding party tonight.

I was surprised at seeing a very gorgeous room for the event.

 

 

Finally today, I enjoyed Japanese style bath at Hans’s great house.

It was an amazing time.

 

 

It was a wonderful day.

Thank you so much!