でらうま

8/6

本日はお休み。朝6時に起きてまた庭の草むしりです。ここのところ、休みの日は必ず草むしりをしていますが、追いつきません。

今日は朝から気温が高く、2時間半でギブアップ。

もう少しで熱射病になるところでした。

 

 

お昼は近所の回転寿司で生ビール。労働のあとのビールはうまいっす!

 

 

夜はカツオのカルパッチョを作りました。

 

 

メインは、daimajo-samaの”でらうま鰻ご飯”。

 

 

“でらうま”でした。

 

 

 

1本目 フジッコワイナリー デラウェア スパークリングワイン 2018

でらうま鰻ご飯には、デラウェア。

瓶内二次発酵で仕込まれた本格派スパークリングワインです。

強い泡に自然な果実味、微かな苦味が良いアクセントになっています。

デラウェアにありがちな甘ったるいニュアンスは全くありません。

自然な風味というか、生き生きとしたワイルドな感じのスパークリングワイン。

フジッコは泡を作らせると上手ですねえ。

 

 

2本目 朝日町ワイン 柏原ヴィンヤート 遅摘み 2017

山形県朝日町の柏原地区で遅摘み収穫されたマスカットベリーAで仕込まれた赤ワイン。

ブドウの収穫は11月上旬だそうです。

北の標高の高い畑ならではですね。

前にブドウの収穫に立ち会う機会がありましたが、驚くほど粒の小さな完熟したベリーAでした。

凝縮感の強いなめらかな果実味がいっぱいにあふれます。

ベリーAにありがちなキャンディ臭は皆無。

上品なベリーA、実に良いワインです。

ワタシ的には間違いなく、トップクラスのマスカットベリーAであります。

でらうま鰻ご飯にも、とても良く合いました。

 

 

 

 

Aug. 6

It was a day-off today.

I waked up at 6 a.m. and weeded my garden.

Recently, I weed the garden every day-off morning but I couldn’t catch up the job.

I was so tired.

 

Then I had a nice sushi lunch at a casual sushi bar near my house.

 

Then I cooked a part of dinner.

 

Bonito Carpaccio

 

The main dish was cooked by daimajo-sama.

 

Delicious Unagi Rice

 

 

Delicious!!

 

1st Fujicco Winery Delaware Sparkling 2018

It is made from 100% Delaware grown in Yamanashi by the traditional method.

I felt strong babbles, natural fruits and slight bitter.

I didn’t feel any bad taste that some Delaware often has.

The taste was very natural and wild.

I like this style of sparkling wine.

It was very good for Unagi Rice.

 

 

2nd Asahimachi Wine Kashiwabara Vineyard Late Harvest 2017

It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Kashiwabara Vineyard Yamagata.

Because the vineyard is located in very cool climate, the grape picking is very late.

Then the grapes are matured very much.

I like this elegant fruits, nice red acidity, silky tannin and a long after taste.

I didn’t feel any bad candy flavor that some Muscat Bailey-A has.

It is a very good Muscat Bailey-A.

I think it is one of the top Muscat Bailey-A wines in Japan.

Tasty! Tasty!