やっとブドウ品種を覚えました

6/7

お料理当番。

 

カツオのタタキ風カルパッチョ

 

 

シーフードとキノコのグラタン サフラン風味

 

 

ワタシのグラタンは美味しいです。と、自画自賛。

 

 

いつもと違うレシピで、サフランをこれでもかっ! と使っちゃいました。

 

 

 

1本目 レジリアス サモラ 白 2017 980円

うん、何回飲んでもこのポルトガルの白はおいしいです。

ほどよく厚みのある果実味に、キレイな酸とミネラル感がかさなります。

フェルナン・ピレスとアリントという、このワインを造るポルトガル品種の名前もやっと覚えました。

今日のカツオに、とてもよく合いました。

 

 

2本目レジリアス サモラ 赤 2017 980円

店頭のサモラの赤はまだ2015年ですが、これは新しく発売になったペログビセットで買ったので、新ヴィンテージの2017年です。

密度の高い果実味と、さらりとしたアフターテイストがよく釣り合っています。

ポルトガルの赤としては、かなり冷涼感のあるタイプ。

このワインのブドウ品種もやっと覚えました。

シラー、トゥウリガ・ナショナル、アラゴネス、アリカンテ・ブーショです。

グラタンにもよく合いました。

 

 

 

Jun.7

I cooked dinner.

 

Bonito Carpaccio

 

Seafood & Mushroom Gratin, Saffron Sauce

 

Very good!

 

 

1st Lezirias Samora Blanco 2017 980 yen

It is one of my most favorite white wine recently.

I like this very good balance between rich fruits and fine citrus.

I also like the very fine minerals.

Finally, I have remembered the name of the grape varieties.

It is made from Fernao Pries and Arinto.

It was very good for Binito today.

 

 

2nd Lezirias Samora Tinto 2017 980 yen

The vintage has changed from 2015 to 2017.

I like this red wine very much, too.

I felt very good balance of dense fruits and comfortable after taste.

The style is cool and elegant in ordinary Portugal red wines.

I have remembered the grape varieties, too.

It is made from Syrah, Touriga Nacional, Aragonez and Alicante Bouchet.

It was very good for Gratin today.