4/2
お料理当番。
カツオのたたき風カルパッチョ
グリーンサラダ
シーフードとキノコのクリームグラタン
かなり美味しい!
料理が上手に出来たし、新元号が決まったお祝いで、今夜は少し良いワインを抜くことにしました。
1本目 ジャック ピカール ブリュット NV 5,500円
お祝いといえば、やはりシャンパーニュ。
ランスの東の飛び地、クリュ・ベルー産の栽培農家元詰めワインです。
もう輸入をはじめて15年くらいになります。
華やかな果実味、豊かな熟成のニュアンス、きめ細やかな泡。
良いシャンパーニュです。
2本目 フレデリック マニャン ヴォーヌロマネ V.V. 2015
とっておき系の1本。造り手よし、ヴィンテージよし、畑よし、の三方よしワインです。
ちょっと期待が大きかったせいか、はじめ思ったよりパンチにかける印象。
もちろん美味しいのですが、もっと美味しくてもいいんじゃないかと思いました。
よく言えば、奥ゆかしい味わい。
ところが、ボトルの最後近くになって香りが爆発。
味わいも、ぐぐっと濃くなりました。
もっと大事にゆっくり飲めば良かった。
後の祭りです。
こういうファインワインは、飲み方が大事なんですねえ。いまさら、ですが。。。
Apr. 2
I cooked dinner.
Bonito Carpaccio
Green Salad
Seafood & Mushroom Gratin
Very good job!
Because I cooked very well, I opened very fine wines.
1st Jacques Picard Brut NV 5500 yen
It is made from Chardonnay, Pinot Meunier and Pinot Noir grown in Champagne Cru Berru by natural farming.
I have been importing this Champagne since 15 years ago.
I felt so nice fruits, very good mature nuance and elegant babbles.
I am sure again that it is a very fine Champagne.
2nd Frederic Magnien Vosne Romanee V.V. 2015
Before I opened this bottle, I had stringent expected how wonderful this one.
However, at first, I felt the taste was something short.
It’s very tasty but there wasn’t the taste I had expected.
Then I drank it very fast.
Oh! No! I felt a super elegant aroma and tremendously deep fruits at the last glass.
I had better taste this bottle slowly.
I made a big mistake.