3/3
休肝日
3/4
冷たい雨の1日。お料理当番は、手巻き寿司。
今日は良いスズキをゲットしました。
他にカツオ、真鯵、ヤリイカ、縞エビ、ミズタコ、ホタテ、ホタルイカ、真鱈の白子。
大変上手に出来ました。
今日は、あまり良いマグロがなかったのでパスしました。
マグロみたいなカツオがおいしかったです。
白子魔王!
1本目 楠ワイナリー シャルドネ樽熟成 2015 4,610円
楠ワイナリーのピノノワールと並ぶ看板ワイン。
極めて評価の高いヴィンテージです。
これ、飲むの初めて。
手巻き寿司には、あまり樽香の強いワインは不向きなので、飲む前は少しだけ心配だったのですが、杞憂でした。
ふわっとした心地の良いわずかな樽香に覆い被さる深みのある果実の風味に圧倒されます。
素晴らしいミネラル感もあって、厚みのあるフルーツがさらりと喉を通ります。
極めてエレガントなシャルドネです。
全ての味わいが、高いところで完璧に調和しています。
日本で造られたシャルドネとしては、間違いなくトップの1本。
いや、これ、世界に出してもトップクラスじゃないかな?
手巻き寿司にも、とても良く合いました。
2本目 楠ワイナリー メルロー 2013 2,880円
いやいや、赤のメルローも素晴らしいです。
初め、ちょっと枯れた感じの熟成感。
あとから、新鮮な果実味がじわじわと表れます。で、そのあとプロポリスを思わせる官能的なフレーバーがでできました。
完熟したピノノワールが熟成した時に時折見られるエロティックなニュアンスです。
ワタシ、プロポリス系の香りが強すぎるワインは、あまり得意ではないのですが、これは絶妙なバランス。
後味に僅かに感じるビターが、エロい味わいを引き締めてくれます。
いや、これ、すごく美味しいです。
長野のメルローらしくないですが、極めてユニークでエレガント。
うーむ。やはり楠ワイナリーには、何かがありますね。
いずれ、その秘密に迫りたいと思います。
Mar. 3
No Wine Day
Mar. 4
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
I good a fine Suzuki today.
Very good job!
1st Kusunoki Winery Chardonnay Cask Matured 2015 4610 yen
It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Nagano.
It has very good reputations but I hadn’t tatsted this before.
Oh! I felt very big and elegant fruits witha little good oaak cask nuance.
Also I was amazed in the very fine minerals.
I was sure that this Chardonnay is very special.
It is one of the best Chardonnay wines in Japan, I think.
Well, it may be the top class Chardonnay in the world.
2nd Kusunoki Winery Merlot 2013 2880 yen
The red is also surprisingly nice.
At first, I felt a light matured nuance.
Then the very fine-elegant red fruits gradually came up.
Then I felt some voluptuous flavor like a very fine honey and propolis.
I also felt some good bitter taste in the after taste.
It’s a very deep, complex and sexy red wine, isn’t it?
If I taste this by blind, I would not say it is a Japan Wine.
I was sure again that Kusunoki is a very special winery in Japan.