ボジョレーヌーヴォーは今が旬

12/18

お料理当番。

 

ボタンエビと天然カンパチのお刺身

 

 

グリーンサラダ

 

 

ボンゴレ ビアンコ

 

 

鹿児島黒豚ヒレ肉と小布施産リンゴのソテー

 

 

今日のリンゴは、小布施ワイナリーの曽我さんからのいただきもの。

オリーブオイルとたっぷりのブランデーでフランベしました。

 

 

凄く美味しい。

 

 

 

1本目 アントニャック クロズリーデリィ ブラン 2016  1,080円

このラングドックの白ワイン、好きです。

澄みきった透明な果実味と。たっぷりのミネラル感。

南の産地のワインなのに、冷涼感が半端じゃない。

1,000円ワインなのに高級感があります。

美味しいなあ。

 

2本目 カーヴドリラックス ボジョレー・ヌーボー 2018  1,380円(アウトレット価格)

ボジョレー・ヌーボーは以前は、クリスマスシーズンに欠かせないアイテムでした。

実際、到着したばかりの解禁日より、今頃の方が、味わいに落ち着きが出て美味しくなっています。

でも、最近はバレンタインのチョコレートや、クリスマスケーキみたいに解禁日だけの飲み物みたいになっちゃって、12月を過ぎると全然売れません。

仕方なく、ウチの店の在庫も早くもアウトレット価格です。

で、今年のヌーボーは本当に良い出来です。

シャープな酸味、赤いキレいな果実味があふれます。

何か美味しいピノノワールを思わせる味わい。

残りわずかですが、ウソだと思うならお試しください。

美味しいですよ。

 

 

 

 

 

Dec. 18

I cooked dinner.

 

 

Sashimi

 

Green Salad

 

Vongole Bianco

 

Pork & Apple Saute

 

The apple today was gifted by Obuse Winery in Nagano.

They were very nice.

 

 

1st Antugnac Closerie des Lys Blanc 2016 1080 yen I love this Languedoc white wine.

I felt very clean fruits, nice acidity and fine minerals.

Even though South France wine, it is a really cool style white wine.

I felt some expensive wine nuance.

Very good!

 

 

2nd Cave de Relax Beaujolais Nouveau 2018 1380 yen ” Outlet Price”

We used to drink Beaujolais Nouveau in Christmas season before.

Actually, the best drink timing of Beaujolais Nouveau is after middle December, I think.

The taste becomes better than as soon after arrivals.

However, many people drink Beaujolais Nouveau on just the opening day “The third Thursday in December” recently.

 

I think it is wrong.

 

Finally, we must start selling Nouveau with discount price.

 

It’s delicious!

I felt elegant fruits, silky tannin and charming acidity.

I felt some fine Pinot Noir nuance.

I want to recommend this Beaujolais Nouveau.