12/18
お料理当番。
ボタンエビと天然カンパチのお刺身
グリーンサラダ
ボンゴレ ビアンコ
鹿児島黒豚ヒレ肉と小布施産リンゴのソテー
今日のリンゴは、小布施ワイナリーの曽我さんからのいただきもの。
オリーブオイルとたっぷりのブランデーでフランベしました。
凄く美味しい。
1本目 アントニャック クロズリーデリィ ブラン 2016 1,080円
このラングドックの白ワイン、好きです。
澄みきった透明な果実味と。たっぷりのミネラル感。
南の産地のワインなのに、冷涼感が半端じゃない。
1,000円ワインなのに高級感があります。
美味しいなあ。
2本目 カーヴドリラックス ボジョレー・ヌーボー 2018 1,380円(アウトレット価格)
ボジョレー・ヌーボーは以前は、クリスマスシーズンに欠かせないアイテムでした。
実際、到着したばかりの解禁日より、今頃の方が、味わいに落ち着きが出て美味しくなっています。
でも、最近はバレンタインのチョコレートや、クリスマスケーキみたいに解禁日だけの飲み物みたいになっちゃって、12月を過ぎると全然売れません。
仕方なく、ウチの店の在庫も早くもアウトレット価格です。
で、今年のヌーボーは本当に良い出来です。
シャープな酸味、赤いキレいな果実味があふれます。
何か美味しいピノノワールを思わせる味わい。
残りわずかですが、ウソだと思うならお試しください。
美味しいですよ。
Dec. 18
I cooked dinner.
Sashimi
Green Salad
Vongole Bianco
Pork & Apple Saute
The apple today was gifted by Obuse Winery in Nagano.
They were very nice.
1st Antugnac Closerie des Lys Blanc 2016 1080 yen I love this Languedoc white wine.
I felt very clean fruits, nice acidity and fine minerals.
Even though South France wine, it is a really cool style white wine.
I felt some expensive wine nuance.
Very good!
2nd Cave de Relax Beaujolais Nouveau 2018 1380 yen ” Outlet Price”
We used to drink Beaujolais Nouveau in Christmas season before.
Actually, the best drink timing of Beaujolais Nouveau is after middle December, I think.
The taste becomes better than as soon after arrivals.
However, many people drink Beaujolais Nouveau on just the opening day “The third Thursday in December” recently.
I think it is wrong.
Finally, we must start selling Nouveau with discount price.
It’s delicious!
I felt elegant fruits, silky tannin and charming acidity.
I felt some fine Pinot Noir nuance.
I want to recommend this Beaujolais Nouveau.