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本日は白鶴酒造 東京支社からご依頼を受け、若手営業担当者を対象にしたワインセミナーを実施します。
銀座のど真ん中にある白鶴酒造の自社ビルの屋上では、稲を栽培して銀座で採れた米でお酒を造っているんだそうです。
へえ、知りませんでした。
今年の収穫は少し前に終わったそうです。
さて、ワインセミナーです。
ワタシ、いろんな方々を対象にしたワインセミナーを開催していますが、日本酒のプロフェッショナルの方々にワインのお話をするのは初めてです。
幸い熱心にお話を聞いていただけました。
まずまずの出来だったかな?
白鶴東京支社長の小野寺氏は、同じ大学の同期卒業。
お互い白鶴、メルシャン新入社員の時、同じ青森担当から始まって35年の付き合いになりました。
セミナー一部終了後、会場を有楽町ワイン倶楽部に移して、第二部はワインの試飲、じゃなくて本飲。
美味しいワインとお料理を楽しみました。
やっぱり、こっちの方が勉強になりますね。
皆さん、お疲れさまでした。
今度は、ワタシに日本酒を教えてください。
Nov. 19
I organized a wine seminar for the sales staff of Hakutsuru Shuzo, which is the major sake brewery in Japan.
I was surprised at seeing a rice farm on top of the roof of the office building in Ginza.
They make sake from the rice grown in Ginza.
I had many, many wine seminars ever but it was the first time I had had a wine seminar for sake professionals.
I took a photo with Mr. Onodera, who is a director & Tokyo branch senior manager.
He is my old friend.
Fortunately, my talk seemed to be welcomed well.
After the seminar, we went to YMC and tasted several wines, which I talked about.
Then we enjoyed nice dishes and wines.
I was sure again that a drinking wine with nice foods was far better than a studying wine.
It was a very good job.
I want to be educated about sake by the staff of Hakutsuru next time.