8/9
佐渡から帰宅、4日間の夏休み最終日。
今日は1日、たまった日記を書いていました。
夕方から、お料理当番。
枝豆
キハダマグロと鯵のたたき
グリーンサラダ
鹿児島黒豚とリンゴのソテー ブラックベリーソース
今日の黒豚ちゃん、超美味しかったです。
1本目 グラン ヴァスコ ダン ブランコ 2016 1200円
ポルトガル・ダンの名門ワイナリー、キンタ ドス カルヴァリャイスの仕込むスタンダードな白ワイン。
ポルトガル人なら誰でも知っている人気のワインだそうです。
エンクルザード、ビカル、マルヴァジアフィナで仕込まれた透明で軽やかな白ワイン。
これもギンギンに冷やして飲みました。
美味しい~。
2本目 グラン ヴァスコ ダン ティント 2016 1200円
赤はトゥーリガナショナル、ティントロリス、アルフォチェイロで仕込まれています。
きめの詰まった黒いベリー系の果実味がいっぱい。
まろやかなタンニンと均整のとれた邪魔のない味わい。
これまた冷やして美味しい赤ワインです。
夏にはやっぱりポルトガルワインです。
この間、ポルトガル南部で最高気温が45度を超えてヨーロッパの新記録を更新したらしい。
あっちは、もっとあちいのねー。
Aug. 9
I came back from Sado.
It was the last day of my four days summer holidays.
I wrote this diary the all day long.
Then I cooked dinner.
Edamame
Sashimi
Green Salad
Porc & Saute with Blackberry sauce.
Very good!
1st Grao Vasco Dao Bianco 2016 1200 yen
It is the standard range white wine of Quinta dos Carvalhais, which is a very popular winery in Dao Portugal.
It is made from Encruzado, Bical and Malvasia Fina.
The style is very clean, natural and fruity.
I tasted this near the ice temperature.
Tasty!
2nd Grao Vasco Dao Tinto 2016 1200 yen
The red is made from Touriga Nacional, Tinta Roriz and Alfrocheiro.
I felt very dense blackberries and mild tannin.
There was nothing taste to disturb my palate.
I made this bottle be very cool.
It is also very good for summer drinking.
By the way, the temperatures of South Portugal were over 45℃ in these day.
Oh! No!