草むしり、植木の手入れ、お料理当番

7/29

休肝日

 

 

 

7/30

今日は休日。

早朝庭の草むしりと、植木の手入れ。

ハシゴにのって月桂樹をチョキチョキ。

 

 

ワタシ、高所恐怖症なのでかなりハードな仕事でした。

 

 

で、夜はお料理当番。

 

 

枝豆

 

 

北海道産ホタテのソテーとマリネ、サフラン風味

 

 

グリーンサラダ

 

 

すくすく鶏の香草焼き、ポテトグラタン添え

 

 

 

ポテトグラタンが美味しい!

 

 

 

 

1本目 アントニャック クロズリー デ リイ ブラン 2016 1,080円

ワタシのお気に入り千円ワインのひとつ。

ラングドックのリムー産の白ワイン。シャルドネ35%、ソーヴィニヨン・ブラン35%、ヴェルメンティーノ30%のブレンドです。

南フランスにありながら、ブドウ畑は標高の高さから冷涼な気候をもち、特に収穫期は大きな寒暖差があります。

味わいは、クリーンな果実味としっかりとした酸にミネラル感。

シャキッとした味わいが体にしみこみます。

よーく冷やせば、とっても夏向きのワインです。

 

 

2本目 アントニャック クロズリー デ リイ ルージュ 2016 1,080円

赤もリムー産。

メルロー40%、カベルネ・フラン20%、シラー20%、グルナッシュ20%のブレンドです。

じゅくっとした黒いベリー系の果実味がいっぱい。

じゃまな味がないので、キンキンに冷やしても大丈夫。

これもクリーンで夏向きの赤ワインです。

美味しいなあ。

 

 

 

Jul. 29

No Wine Day

 

 

 

Jul. 30

It was a day-off.

I weeded my garden and cut the plants.

It was a hard job.

 

 

Then I cooked dinner.

 

Edamame

 

Scallop Saute and Marinade

 

Green Salad

 

Roast Chicken with Potato Gratin

 

Very good!!

 

 

1st Antugnac La Closerie des Lys Blanc 2016 1080 yen

It is one of my most favorite 1000 yen wines.

It is made from Chardonnay, Sauvignon Blanc and Vermentino grown in Limoux Languedoc.

Because of the located high altitude, the vineyards have a cool climate.

Then the style of wine is very elegant.

I felt very clean fruits, ice citrus and fine minerals.

It is very good for the chilly drinking.

Tasty!!

 

 

2nd Antugnac La Closerie des Lys Rouge 2016 1080 yen

The red is made from Merlot, Cabernet Franc, Syrah and Gernache grown in Limoux Languedoc, too.

I felt very nice black berries and mild tannin.

I didn’t feel any taste disturbing my palate.

It is very good for the chilly drinking, too.

Delicious!!