7/14
休肝日
7/15
休肝日
7/16
猛暑の中、自宅のエアコンが一台故障。
すぐに修理に来てもらえて助かりました。
お料理当番。
バチマグロ、サーモン、ホタテのカルパッチョ
ベビーリーフサラダ
オージービーフ ステーキ マスタードソース
今日のオージービーフはガツンと350g。
黒毛和牛は美味しいけど、たまにはオージービーフが食べたくなります。
1本目 奥出雲ワイン ソーヴィニヨンブラン 2016 2,592円
ワイナリーの自社葡萄園で畝数4列だけ栽培されているソーヴィニヨンブランで仕込まれています。きれいなシトラス系の果実味に鮮烈なミネラル感。
青草系のニュアンスがなく、どちらかというと良質なアルバリーニョに似ています。
素直な自然で豊かな風味。
飲むたびに、間違いなく日本のトップクラスのソーヴィニヨンブランだと確信します。
総生産本数 884本とあります。少ないですねえ。もちろん1年以上前に売切れております。
2本目 奥出雲ワイン 甲斐ノワール 2016 2,700円
昨年ワイナリーの売店で購入。これはワイナリー限定販売の特別なキュヴェ。
甲斐ノワールは、ブラッククイーンとカベルネソーヴィニヨンの交配種。
主にブレンド用として使われることが多く、単一品種で仕込まれるのは珍しいですね。
これもきわめてよく出来た甲斐ノワールです。
ヤマブドウを思わせる伸びのある酸に、豊かな果実味とエレガントなタンニンが見事なハーモニーを生み出しています。
凄くおいしいです。甲斐ノワールでこんな美味しいワインができるとは驚きです。
このブドウの栽培者のお名前が裏ラベルに記載されています。
へえ、鳥取県の田中康夫さんっていうんですねー。ちょっと小さく驚きました。
Jul. 14
No Wine Day
Jul.15
No Wine Day
Jul. 16
I cooked dinner.
Seafood Carpaccio
Green Salad
Beef Steak
I cooked an Australia Beef today.
1st Okuizumo Wine Sauvignon Blanc 2016 2592 yen
It is a very small production of the winery, only 884 bottles.
It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyard.
I felt very clear citrus and fine minerals.
I think it is like a very fine Albarino because I didn’t feel any green grass nuance Sauvignon Blanc often has.
I love this style of white wine very much.
I am sure it is one of the top range Sauvignon Blanc wines in Japan.
2nd Okuizumo Wine Kai Noir 2016 2700 yen
This red wine is only sold at the winery.
I bought this at the winery last year.
Kai Noir is a hybrid grape born from Cabernet Sauvignon and some Japanese grape variety.
You don’t often find a wine made from Kai Noir in the market.
It is a very good Kai Noir.
I felt very good acidities, fine fruits and elegant tannins.
It is very tasty.
I think it is the best Kai Noir I have tasted ever.
Surprise! Surprise!