奥出雲の限定ワイン

7/14

休肝日

 

 

 

7/15

休肝日

 

 

 

7/16

猛暑の中、自宅のエアコンが一台故障。

すぐに修理に来てもらえて助かりました。

 

お料理当番。

 

バチマグロ、サーモン、ホタテのカルパッチョ

 

 

ベビーリーフサラダ

 

 

オージービーフ ステーキ マスタードソース

 

 

 

今日のオージービーフはガツンと350g。

黒毛和牛は美味しいけど、たまにはオージービーフが食べたくなります。

 

 

 

 

1本目 奥出雲ワイン ソーヴィニヨンブラン 2016 2,592円

ワイナリーの自社葡萄園で畝数4列だけ栽培されているソーヴィニヨンブランで仕込まれています。きれいなシトラス系の果実味に鮮烈なミネラル感。

青草系のニュアンスがなく、どちらかというと良質なアルバリーニョに似ています。

素直な自然で豊かな風味。

飲むたびに、間違いなく日本のトップクラスのソーヴィニヨンブランだと確信します。

総生産本数 884本とあります。少ないですねえ。もちろん1年以上前に売切れております。

 

 

2本目 奥出雲ワイン 甲斐ノワール 2016 2,700円

昨年ワイナリーの売店で購入。これはワイナリー限定販売の特別なキュヴェ。

甲斐ノワールは、ブラッククイーンとカベルネソーヴィニヨンの交配種。

主にブレンド用として使われることが多く、単一品種で仕込まれるのは珍しいですね。

これもきわめてよく出来た甲斐ノワールです。

ヤマブドウを思わせる伸びのある酸に、豊かな果実味とエレガントなタンニンが見事なハーモニーを生み出しています。

凄くおいしいです。甲斐ノワールでこんな美味しいワインができるとは驚きです。

このブドウの栽培者のお名前が裏ラベルに記載されています。

へえ、鳥取県の田中康夫さんっていうんですねー。ちょっと小さく驚きました。

 

 

 

 

 

Jul. 14

No Wine Day

 

 

 

Jul.15

No Wine Day

 

 

 

Jul. 16

I cooked dinner.

 

Seafood Carpaccio

 

Green Salad

 

Beef Steak

 

I cooked an Australia Beef today.

 

 

1st Okuizumo Wine Sauvignon Blanc 2016 2592 yen

It is a very small production of the winery, only 884 bottles.

It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyard.

I felt very clear citrus and fine minerals.

I think it is like a very fine Albarino because I didn’t feel any green grass nuance Sauvignon Blanc often has.

I love this style of white wine very much.

I am sure it is one of the top range Sauvignon Blanc wines in Japan.

 

 

2nd Okuizumo Wine Kai Noir 2016 2700 yen

This red wine is only sold at the winery.

I bought this at the winery last year.

Kai Noir is a hybrid grape born from Cabernet Sauvignon and some Japanese grape variety.

You don’t often find a wine made from Kai Noir in the market.

It is a very good Kai Noir.

I felt very good acidities, fine fruits and elegant tannins.

It is very tasty.

I think it is the best Kai Noir I have tasted ever.

Surprise! Surprise!